Cariera

#intarziere #salariu #bugetar

Colaps salarial: Unii bugetari n-au mai fost platiti de cinci luni

Problemele bugetului de stat au inceput sa se manifeste deja in tara. Unii bugetari nu au mai primit salariul integral de cinci luni, in timp ce primariile unor localitati nu mai au bani de iluminat public .

Primariile din tara au fost nevoite sa recurda la disponibilizari masive si sa lase localitatile in bezna din lipsa de fonduri. Profesorii si politistii sunt printre cei mai afectati de intarzierile salariale si de lipsa de bani pentru echipamente necesare.

Statiunea de Cercetari Pomicole din Cluj-Napoca nu a mai achitat angajatilor salarii integrale de cinci luni, iar acestia ameninta cu greva generala. Nici la Centrul de Diagnostic si Tratament din Cluj angajatii nu au primit salariile intregi, de doua luni.

Profesorii au primit salariile cu intarziere in 13 comune ale judetului Cluj, in orasele Campia Turzii si Huedin si in mai multe localitati din Judetul Galati. In localitatile Oancea, Vladesti, Suceveni si Varlezi, profesorii asteapta inca banii, informeaza Romania Libera.

Situatia incasarilor diminuate la bugetul de stat a afectat grav functionarii publici locali, iar multi dintre ei au ramas chiar fara loc de munca in mai mule comune din Judetul Vaslui. Aici, iluminatul public a cazut victima problemelor financiare. "Am facut economie la sange, dar tot nu am avut bani pentru plata salariatilor. Am disponibilizat deja sase persoane", a explicat Neculai Istrate, primarul din Todiresti.

Politistii din toata tara sunt afectati de reducerile bugetare. Unii dintre ei sunt chiar nevoiti sa aduca de acasa consumabile pentru birou.

" Ministerul Administratiei si Internelor a primit un buget pentru 10 luni si a fost impartit la 12 luni. De aceea nu exista bani pentru plata compensatiilor de chirie, pentru prime de vacanta si pentru celelalte drepturi banesti prevazute de lege. Nu au fost alocati bani nici pentru hartie sau toner, astfel ca politistii sunt nevoiti sa le aduca de acasa", a declarat Marin Gruia, presedintele Sindicatului National al Politistilor, pentru Romania Libera.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea