Cariera

#job #loc de munca #sef #angajat #interviu #salariu #negociere

Cele mai utilizate intrebari la un interviu si cum ar trebui sa raspunzi

Orice intrebare are un sens ascuns, menit sa te descopere pe tine ca persoana si ca profesionist. Atunci cand te afli la un interviu, nu te grabi sa cazi in plasa angajatorului; gandeste-te de doua ori si ofera raspunsuri care iti pun in valoare calitatile. Iata cele mai frecvente intrebari din cadrul unui interviu si cum ar trebui sa raspunzi.

1. De cat timp cauti un job

Angajatorul doreste sa afle care ar putea fi motivele pentru care alte persoane nu te-au angajat pana acum.

Daca ai avut ghinion sau pur si simplu nu ai gasit ceea ce iti doreai, nu fi totusi atat de sincer, pentru ca este posibil sa nu fii crezut. Incearca sa raspunzi diplomat si intoarce intrebarea in avantajul tau.

Spune-i angajatorului ca ai decis sa iti reevaluezi cariera, sa iti pui gandurile in ordine si ai inceput cautarile doar de cateva saptamani. Evident, nu uita sa mentionezi faptul ca ai fost foarte selectiv si compania actuala se potriveste cerintelor tale.

2. Te rog sa imi spui mai multe despre tine

De obicei, aceasta este intrebarea incuietoare, pentru ca niciodata nu stii de unde sa incepi. Angajatorul nu vrea sa auda povestea vietii tale, ci doar aspectele care il intereseaza. Pentru a raspunde la obiect, intreaba-l pe acesta asupra carui aspect/domeniu ar trebui sa te concentrezi mai mult. Nu uita ca acum ai ocazia sa iti expui calitatile si reusitele profesionale.

3. Care crezi ca sunt slabiciunile tale

Bineinteles ca nu este momentul sa iti expui defectele, mai ales daca acestea vizeaza jobul pe care il doresti. Incearca sa intorci aceasta intrebare in avantajul tau. Ai putea preciza ca esti o persoana perfectionista, careia ii place sa duca lucrurile la bun sfarsit; iti impingi prea mult angajatii pentru a obtine rezultate peste asteptari.

4. De ce ai plecat de la fostul serviciu

In niciun caz nu incepe sa povestesti cum iti facea zile negre seful si cum nu reuseai sa te intelegi cu restul echipei. Vei da impresia ca nu te poti integra intr-un grup si nu stii sa colaborezi cu ceilalti.

Vorbeste mai bine despre aspiratiile profesionale. De exemplu, ai putea spune ca iti doreai mai multe de la slujba ta si fostul loc de munca nu iti oferea posibilitatea sa te dezvolti sau sa te perfectionezi.

5. Unde te vezi peste cativa ani

Tu te vezi intr-o pozitie de conducere, insa nu trebuie sa fii atat de indraznet inca de la interviu. Precizeaza faptul ca iti doresti sa cunosti cat mai bine aceasta companie, vrei sa te dezvolti profesional si speri sa castigi in timp cat mai multe responsabilitati. Evita raspunsurile personale, gen cati copii vrei sa ai pe viitor, pentru ca vei atrage mai multe complicatii.

6. De ce vrei sa lucrezi cu noi

Angajatorul poate avea impresia ca iti doresti pur si simplu sa testezi piata si sa iti cunosti posibilitatile, nu sa obtii neaparat jobul respectiv. Mentioneaza cum ai aflat despre companie si foloseste-te de datele pe care le cunosti despre aceasta. Nu uita sa precizezi angajatorului cu ce anume vii tu in plus si de ce au nevoie de tine: cunosti foarte bine domeniul in care doresti sa lucrezi, esti o persoana flexibila cu abilitati organizatorice deosebite.

7. La ce salariu te astepti

Nu este momentul sa iti expui lacomia, insa nu accepta orice, pentru ca vei ramane cu pachetul salarial respectiv, cel putin pentru o perioada de timp.

Inainte de a te prezenta la interviu, ar fi indicat sa afli cam care este salariul pe piata pentru postul la care aspiri si care este situatia financiara a companiei. Gandeste-te insa si la cat ai castigat in trecut, dar si la ce ai vrea sa castigi acum.

Daca nu stii cum sa incepi, intreaba daca pe langa salariu se primesc si bonusuri sau comisioane. Citeste mai multe despre acest subiect in articolul Cum sa iti negociezi salariul la interviu.

8. Ce parere ai despre orele suplimentare

Daca vizezi o pozitie de conducere, atunci este posibil sa fii nevoit sa stai mai mult de opt ore pe zi la serviciu. In cazul in care iti doresti intr-adevar acest job, atunci precizeaza faptul ca nu ai nicio problema cu orele suplimentare si ca ai mai fost pus in situatia de a lucra si peste program. Cu toate acestea, preferi sa gasesti modalitati pentru a lucra eficient si inteligent, astfel incat calitatea muncii tale sa se reflecte in rezultate, nu in orele lucrate.

9. Preferi sa lucrezi pe cont propriu sau in echipa

Majoritatea posturilor de astazi vizeaza lucrul in echipa , iar angajatorii au nevoie de oameni care colaboreze cu ceilalti angajati, fara sa existe probleme. Mentioneaza care ar fi locul tau intr-o echipa, ce ai putea aduce tu in plus pentru a te motiva, dar pentru a-i impulsiona si pe ceilalti.

10. Cum te caracterizeaza seful/colegii

Aceasta intrebare iti da posibilitatea de a-ti expune calitatile. Evita sa vorbesti despre conflictele minore. Angajatorul trebuie sa fle ca esti o , prietenoasa, reusesti sa te faci placut in cadrul unei echipe, insa in acelasi timp dai dovada de profesionalism si competenta la locul de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea