Cariera

# jobul perfect #cautare job # joburi disponibile #locuri de munca #cariera

Cele mai bune trucuri de care sa tii cont pentru a obtine jobul dorit

Gasirea unui job nou nu este tocmai floare la ureche daca stai sa te gandesti ca trebuie sa cauti optiunile disponibile in zona ta de activitate, sa mergi la interviuri si sa dai probe peste probe. Dar nu este nici pe departe o misiune imposibila, mai ales daca stii exact ce iti doresti si ai toate atuurile necesare pentru postul vizat.

In cele ce urmeaza ti-am pregatit si un ghid care sa te ajute in acest demers, indiferent ca te pregatesti pentru primul tau job sau vrei sa iti schimbi locul de munca actual. Tine cont de trucurile de mai jos, iar schimbarea profesionala dorita se va produce mai rapid decat iti imaginezi.

Aplica numai la joburile de care esti realmente interesant

Sunt foarte multi recrutori si manageri de resurse umane care se plang din cauza volumului mare de CV-uri irelevante pe care il primesc zi de zi. Tocmai din acest motiv, pentru a-ti creste sansele la angajare, aplica doar la joburile pentru care ai calificarea necesara si numai in locurile in care chiar ti-ar placea sa lucrezi.

In caz contrar, iti vei pierde timpul degeaba si ii vei incurca si pe altii. Ar fi util sa iti faci o lista a tuturor companiilor si angajatorilor pentru care ti-ai dori sa lucrezi si sa urmaresti constant (pe site-urilor sau paginile lor din social media - Facebook sau Linkedin in special - sau pe platformele de recrutare) joburile disponibile.

Pregateste un portofoliu imbatabil

In prezent, competitia este atat de mare, incat un simplu CV nu mai este indeajuns pentru a-i convinge pe angajatori sa te ia in seama. Pentru a face o prima impresie pozitiva, pune-ti dosarul la punct: pe langa traditionalul CV, incearca sa obtii si una sau doua scrisori de recomandare de la fostii sefi sau manageri de HR (iar daca nu ai mai lucrat pana acum, poti recurge la ajutorul unui fost profesor sau al coordonatorului unui proiect in care te-ai implicat ca voluntar), sa redactezi o scrisoare de intentie, dar si sa-ti faci un portofoliu care sa îți reflecte munca.

In felul acesta, potentialii angajatori vor vedea mai mult decat o insiruire de institutii de invatamant si de calificari care intr-adevar dau bine pe hartie, dar nu dovedesc nimic.

Printr-o scrisoare de recomandare iti vor fi puse in evidenta performantele de la locul anterior de munca, rezultatele obtinute, dar si modul in care ai colaborat cu echipa. Din scrisoarea de intentie, angajatorul va intelege mai bine care sunt motivele pentru care iti doresti sa te angajezi in locul respectiv si isi va putea face o idee despre compatibilitatea dintre tine si compania sa. Portofoliul, care poate fi alcatuit din fotografii, texte, campanii, schite si planuri de lucru (in functie de natura jobului tau), reprezinta cel mai bun rezumat al muncii tale, o dovada concreta a realizarilor pe care le-ai avut.

Fa-ti o strategie pentru interviul de angajare

Daca le-ai atras atentia potentialilor angajatori si ai fost chemat la interviu, nu mai trebuie decat sa le dovedesti, o data in plus, ca esti cel mai bun candidat pentru ei. Si poti face asta printr-o pregatire minutioasa pentru interviu.

Cum? In primul rand, documenteaza-te foarte bine in ceea ce priveste compania pentru care vrei sa lucrezi: cunosti deja profilul ei, dar poti face un research extensiv pentru a afla cate ceva despre structura departamentelor, despre proiectele din portofoliu, despre serviciile sau produsele oferite. In felul acesta, le vei demonstra celor care te intervieveaza ca esti cu adevarat interesat de post si ca vrei sa iti aduci aportul la dezvoltarea brandului.

Apoi, gandeste-te la potentialele intrebari sau teste cu care te-ai putea confrunta la interviu. Cel mai probabil, vei fi intrebat despre activitatea de la fostul loc de munca, despre momentele dificile si provocarile intalnite acolo, dar si despre asteptarile pe care le ai de la viitorul job. La final, este posibil sa ti se ceara sa dai o proba simpla, de regula, un task de baza din fisa postului vizat, asa ca nu ar strica sa iti „antrenezi“ putin imaginatia inca de-acasa.

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa iti tinem pumnii la urmatorul interviu. Ai incredere in tine, jobul mult dorit va fi al tau!

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea