Cariera

#munca #romani #pensie

Cei mai multi romani vor sa munceasca dupa varsta pensionarii

Un studiu la nivel european arata ca peste 60% dintre romani vor sa munceasca si dupa varsta pensionarii si isi exprima neincrederea in capacitatea pensiei de stat de a asigura un trai decent celor care ies din campul muncii.

Mai putin de o treime din populatie apeleaza la servicii de economisire pentru varsta pensionarii, dar 63% cred ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona.

Studiul "Consumer to Savings" (Atitudinile consumatorilor fata de economisire), realizat de Henley Centre Headlight Vision impreuna cu Aviva plc in 2008, arata ca romanii nu economisesc destul si nu voi beneficia de nivelul de trai dorit la pensionare .

"Daca luam in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a ne asigura ca la pensie beneficiem de acelasi standard de viata similar perioadei active, trebuie sa economisim aproximativ 30% din salariul actual", a declarat directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf, citat de Adevarul.

Economiile pentru pensia privata de 2 pana la 6%, cumulate cu pensia oferita de stat nu sunt de ajuns pentru un standard ridicat de viata la pensionare. Pensia facultativa sau asigurarea de viata cu componenta de economisire pe termen lung sunt solutiile propuse de Rouf.

Desi aproximativ jumatate dintre romani nu cred ca pensia de la stat le va oferi un trai decent dupa pensionare, mai mult de 80% considera totusi acest lucru obligatia statului.

Bucurestenii sunt cei mai increzatori in capacitatea statului de a le oferi necesarul pentru cheltuielile zilnice la batranete . Doar 35% din locuitorii capitalei intervievati si-au exprimat neincrederea in acest sens. La polul opus, cei mai neincrezatori sunt cei din Ardeal si Banat- Crisana -Maramures. Pestre 65% declara ca statul nu le va oferi cu siguranta cele necesare dupa pensionare.

Studiul a fost realizat in 2008 si a analizat parerile locuitorilor din Romania, Franta, Irlanda, Lituania, Spania, Ungaria, Cehia, Italia, Polonia, Rusia si Turcia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea