Cariera

#concediu #concediu medical #boala #bolnav #asigurare de sanatate

Ce trebuie sa stii despre concediul medical

Orice angajat ar trebui sa-si cunoasca foarte bine drepturile de munca oferite prin lege, cat si indatoririle. Concediul pentru incapacitate temporara de munca este unul dintre aceste drepturi, cunoscut frecvent sub denumirea de concediu medical sau concediu de boala. Concediul medical se acorda in functie de criterii prestabilite pe care orice salariat este bine sa le cunoasca.

Iata raspunsurile la cele mai frecvente intrebari cu privire la acordarea concediului medical, potrivit Ordonantei de urgenta Nr.158 din 17 noiembrie 2005 – actualizata – privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

 

Cine are dreptul la concediul medical?

 

Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul prin lege, pe durata in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca daca indeplinesc urmatoarele conditii:

  • Desfasoara activitati pe baza contractului individual de munca;
  • Desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti, pe durata fiecarui mandat;
  • Beneficiaza de drepturi banesti lunare care se suporta din bugetul asigurarilor de somaj;
  • Sunt asociati, comanditari sau actionari;
  • Sunt autorizate sa desfasoare activitati independente etc.

 

Ce presupune concediul medical?

 

Beneficiaza de concediul medical si implicit de indemnizatia de asigurari sociale de sanatate persoanele care indeplinesc conditiile prevazute de lege mentionate mai sus si care:

  • Au suferit accidente de munca;
  • Sufera de o boala obisnuita sau profesionala;
  • Au nevoie de o perioada de recuperare a capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale ;
  • Au o urgenta medico-chirurgicala;
  • Sunt in perioada de maternitate sau prezinta risc maternal;
  • Au in ingrijire un ;
  • Sufera de boli grave precum: tuberculoza , SIDA, boli infecto-contagioase din grupa A, neoplazii (cancer) etc.

 

De retinut: Durata maxima a concediului medical este de 183 de zile calendaristice, intr-un interval de un an, calculata de la prima zi de imbolnavire.

 

Care este stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de concediul medical si de indemnizatia aferenta?

 

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor este de o luna, realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate ;
  • a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

 

De retinut: Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara a avea acest stagiu de cotizare, persoanele care sufera urgente medico-chirurgicale, tuberculoza, boli infectocontagioase de grupa A, SIDA si cancer. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.

 

Ce inseamna indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca?

 

In timpul concediului medical, angajatul nu beneficiaza de salariu, dar i se acorda o indemnizatie de boala pe toata durata acestuia. Perioada de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este similara concediului medical adica 183 de zile intr-un interval de 1 an, calculata de la prima zi de imbolnavire.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform prevederilor OUG nr. 158/2005.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale stabilite in conditiile prevazute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilita conform prevederilor OUG nr. 158/2005.

De retinut: Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
 

Cine poate elibera certificatul de concediu medical?

 

Orice medic aflat in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum si orice alt medic cu autorizatie de libera practica valabila si care incheie o conventie in acest sens cu casele de asigurari de sanatate, in conditiile Ordonantei de urgenta NR. 158 aprobate de Guvern poate elibera certificatul de concediu medical.

Medicul de familie nu poate acorda mai mult de 14 de zile de concediu medical intr-o etapa, iar intr-un an acesta nu poate depasi 45 de zile pentru un salariat. Medicul curant din spital poate acorda pana la 30 de zile. Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:

  • un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu acordul Ministerului Sanatatii;
  • un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
  • un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
  • 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

 

De retinut: Certificatul de concediu trebuie depus la angajator pana la data de 5 a lunii urmatoare.

Bine de stiut: Un lucru important este si acela ca perioada concediului medical poate influenta zilele aferente concediului de odihna, care pot scadea considerabil. Explicatia este aceea ca, numarul de zile de concediu de odihna se acorda proportional cu numarul de zile lucrate intr-un an calendaristic.

Sursa foto : dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea