Cariera

#liber-profesionist #cariera

Ce trebuie sa stii atunci cand devii liber-profesionist

Munca in multinationale sau la stat nu este pentru toata lumea. Exista o categorie de oameni independenti care vor sa controleze mediul in care lucreaza. Prin urmare, acestia isi deschid afaceri sau lucreaza pe cont propriu. Odata cu globalizarea informatiei, munca de acasa sau in mai multe locuri este din ce in ce mai acceptata si foarte multi spre indreapta spre acest drum. Totusi, viata de liber-profesionist nu este chiar foarte roza. Ai mai multe responsabilitati si fata de tine si fata se stat, decat un simplu angajat. Totusi, daca munca la birou, coordonata de un supervizor aspru nu iti prieste, atunci poti apela la noile imprumuturi rapide (uusi pikavippi) si apoi pleca pe propriul drum profesional.

Atunci cand lucrezi pe cont propriu trebuie sa stii ca reputatia este cel mai important mod de publicitate. Nu poti lucra ca la o companie unde daca ceva nu este gata poti face maine. Acum, punctualitatea este foarte importanta, iar clientii vor lua in considerare si acest aspect pe langa calitatea muncii tale. Fie ca ai propria afacere, fie ca esti tu propria afacere, trebuie sa satisfaci pe deplin clientul si sa nu faci niciodata rabat de la calitate. Mai mult, incerca sa eviti disputele si sa ceri feedback. Astfel, vei putea invata si aici, ca peste tot, la locul de munca.

Daca lucrezi pe cont propriu, asta nu inseamna ca nu vei plati taxe. Ba din contra, cum poti fi pedepsit pentru neplata acestora. Prin urmare, decat sa cheltui foarte multa energie pentru a gasi modalitati de plata a acestora, ar trebui sa ti le planifici si sa iti respecti cu religiozitate acest program. Daca esti la inceput, esti obligat sa te interesezi ce dari la stat esti obligat sa platesti si cat de des. iti va fi mai usor sa ti le programezi in functie de cum apreciezi ca vei castiga.

Daca vii dintr-o companie mare, unde aveai task-uri zilnice impuse de supervizor, iti va fi usor sa lenevesti, in special daca muncesti de acasa. Prin urmare, trebuie sa iti stabilesti tu anumite tinte pe care vrei sa le atingi. Astfel, te vei simti impins de la spate sa castigi mai mult dar si sa respecti o etica a muncii. Daca lucrezi de acasa vei intalni o alta problema: iti va fi greu sa deosebesti viata personala de viata profesionala. Ar trebui sa iti impui un anumit program de munca, in functie de cerinte. Asta inseamna ca nu ei da drumul masinii de spalat in timp ce lucrezi si nici nu vei scoate cainele la plimbare. Asta te va ajuta pe termen lung, pentru ca vei putea sa lucrezi mai eficient.

In Romania toate asigurarile se opresc din salariu, iar atunci cand esti liber-profesionist trebuie sa faci singur aceste plati. Trebuie sa stii ca acestea sunt obligatorii la noi in tara. Daca esti la inceput sau ai o perioada in care castigurile au scazut, poti sa apelezi la un imprumut negarantat (vakuudeton laina), flexibil, care raspunde nevoilor tale. Ar trebui sa platesti si pensie privata si o asigurare privata de sanatate pentru a avea garantia ca vei avea servicii de calitate. Pentru ca atunci cand lucrezi pe cont propriu timpul chiar inseamna bani, ceea ce inseamna ca nu iti poti petrece zile intregi pe holurile spitalelor.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea