Cariera

#pensionar #pensionare #criza #angajat

Ce schimbari mai pregateste Legislativul pentru piata muncii

Femeile si barbatii ar putea iesi la pensie la aceeasi varsta abia dupa anul 2050. Aceasta este o prima concluzie a unei analize privind noile prevederi din sistemul de pensii facuta de cativa specialisti din domeniu, in ce priveste tara noastra, pe baza propunerilor legislative privind piata muncii aparute in ultima perioada.

Executivul condus de Emil Boc vrea si el modificarea Legii pensiilor, care, conform Cotidianul, a “beneficiat” in ultimii noua ani de peste 100 de propuneri de modificare. Printre ultimele intentii de modificare se afla eliminarea pensiilor speciale, pensionarea anticipata, dar fara penalizari , a disponibilizatilor in varsta precum si egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati abia dupa anul 2050.
 
Premierul Boc a insistat in ultimele saptamani asupra intentiei de a elimina urgent pensiile speciale ale parlamentarilor, respectivului proiect legislativ adaugandu-i-se unul privind o a pensiilor, pentru toti contribuabilii, aceasta masura fiind ceruta si de FMI. Un astfel de proiect de lege a mai fost propus si de Dan Voiculescu, care, isi fundamenteaza initiativa legislativa prin faptul ca "Legea 19 prevede ca statul garanteaza pentru toti contribuabilii un bazat pe aceleasi norme de drept si un tratament nediscriminatoriu, care prevede un drept la pensie pe baza contributiilor proprii, adica fiecare primeste cat a contribuit", dupa cum mentioneaza Cotidianul.

Alte modificari privind sistemul de pensii apartin unor parlamentari PC si UDMR. Una dintre aceste propuneri ii priveste pe angajatii care au peste 50 de ani si care sunt disponibilizati in perioada aceasta de criza, intre 30 mai 2009 si 31 decembrie 2010, care, in cazul in care initiativa legislativa va fi aprobata, ar putea sa se pensioneze anticipat "fara a li se retine din pensie penalizarile aferente iesirii la pensie mai devreme, in conditiile in care nu a fost decizia lor de a renunta la locul de munca".

O alta propunere, apartinand conservatorilor, vizeaza egalizarea varstelor standard de pensionare pentru barbati si femei abia din 2050, pana atunci urmand sa ramana aplicabile varstele actuale de pensionare pentru femei si barbati, respectiv 60 de ani pentru femei si 65, pentru barbati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea