Cariera

#concediere #job #recrutare

Ce faci daca esti concediat

Criza mondiala ameninta locurile de munca a mii de romani. Primele efecte au inceput deja sa apara si mai multe mii de oameni au fost trimisi fie in somaj tehnic, fie au fost disponibilizati. In acest context intrebarea “ce poate face un roman care tocmai a ramas fara job sau este amenintat de somaj” devine una de actualitate iar raspunsul poate fi aflat din randurile care urmeaza.

Situatiile Ministerului muncii arata ca pana la sfarsitul anului aproximativ 20 de mii de persoane vor fi disponibilizate. In acelasi timp sindicatele avertizeaza asupra faptului ca datele lor arata ca numarul celor care vor intra in randul somerilor va fi mult mai mare.

Ce poate face un angajat pe care il asteapta perspectiva somajului sau a fost deja concediat? In primul rand trebuie sa mearga la agentia de ocupare a fortei de munca de care apartine si sa se inscrie ca somer. Apoi poate astepta ca aceasta institutie sa ii propuna un loc de munca din partea unei firma cu care colaboreaza, ori poate incepe sa isi caute un job care sa i se potriveasca.

Firmele de recrutare si AJOFM, doua optiuni pentru cel care ramane fara job

Aceasta a doua optiune ii lasa persoanei respective cateva optiuni. Poate alege intre a-si cauta job in ziar, pe la cunostinte, la un , pe Internet sau trimitandu-si CV-ul catre diverse firme din oras. Astfel ca prima etapa din acest proces este sa isi intocmeasca un CV si o scrisoare de intentie , in care sa isi manifeste dorinta de a-si gasi un loc de munca potrivit cu pregatirea pe care o are.

Candidatul poate decide de asemenea si sa isi schimbe profesia, lucru pentru care va trebui sa se adreseze aceleiasi institutii judetene care se ocupa de ocuparea fortei de munca, pentru ca aceasta este cea care manageriaza cursurile de formare profesionala .

Persoanele care isi cauta un loc de munca se mai pot adresa si firmelor de recrutare din zona lor de interes. Acestea se pot afla fie de pe Internet, fie din cartile de telefoane sau mijloace mass-media, fie din situatiile Agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca (AJOFM) din zona in care domiciliaza.

Odata obtinute datele de contact ale acestor firme care se ocupa cu plasarea fortei de munca atat in tara, cat si in strainatate, persoana interesata poate merge direct la sediul acestora, cu un dosar (care poate cuprinde un Curriculum Vitae, scrisoare de intentie, diplome, scrisori de recomandare) care sa le foloseasca consilierilor de recrutare in a-i gasi un loc de munca la firmele cu care acestia colaboreaza.

Targurile de joburi si evenimentele de companie, moduri de a fi in contact direct cu angajatorul

Atunci cand doritorul isi doreste sa aiba contact direct cu posibilul sau angajator, el poate cauta sa participe la targurile de joburi. Dezavantajul acestei metode este acela ca aceste evenimente sunt organizate in general in orasele mari din tara, astfel ca la ele au acces mai mult cei care locuiesc sau se afla in aceste orase. Pentru a participa la aceste targuri si poate a obtine un job, candidatii trebuie sa isi alcatuiasca CV-ul pe care sa il aiba “la purtator” in ziua evenimentului.

In cazul in care candidatii stiu exact la ce firma isi doresc sa lucreze, ei pot apela si la varianta corespondentei, fie ea electronica sau clasica. In aceasta situatie CV-ul si scrisoarea de intentie sunt depuse fie personal, fie prin posta catre firma respectiva (catre departamentul de resurse umane sau catre secretariat, respectiv receptia institutiei). In cazul companiilor mari, doritorii pot merge cu dosarele de candidatura la evenimentele de companie (“ ziua portilor deschise ”, aniversari ale companiei etc.), la care deseori se pot depune si aplicatii.  

O noua metoda de angajare – Internetul

O alta cale la care apeleaza din ce in ce mai multi candidati, dar si angajatori este Internetul. Cei care isi cauta un loc de munca ar trebui sa caute site-urile de recrutare romanesti sau chiar straine si sa isi completeze acolo un profil de candidat (care poate contine CV in format electronic, caruia ii pot adauga chiar si o scrisoare de intentie, diplome, recomandari etc.). Dupa completarea profilului, acesta poate fi folosit in aplicarea pentru joburile care sunt deja publicate de catre firme. Tot in spatiul virtual somerii pot cauta site-uri de companii, acolo unde deseori acestea isi trec joburile vacante, site-urile publicatiilor care au sectiuni de recrutare.

Ziarul poate si si el un loc de gasit oferte

Un alt mod de a cauta un loc de munca este rasfoind in anunturile publicate in paginile ziarelor. Majoritatea acestora au publicate anunturi: de vanzari, inchirieri, matrimoniale si bineinteles, locuri de munca. Cei care au gasit anuntul care sa descrie jobul care i-ar putea placea, poate folosi contactele lasate la indemana de angajatori pentru a stabili o modalitate de intalnire.  
 
Un aspect important in cazul somerilor, respectiv disponibilizatilor este acela ca ei beneficiaza de ajutorul primit de la fostul loc de munca si de la stat pentru o perioada determinata, dar si de intaietate la angajare in cazul in care fostii angajatori revin la o situatie financiara mai buna. Cu toate acestea, in cazul in care isi cauta un nou loc de munca, trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa aplice metodele pe care le au la dispozitie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea