Cariera

#medic #specialist #specializare #angajat #piata muncii

Ce domenii de pe piata muncii din Romania au probleme de personal

Romania are nevoie de medici, traducatori , specialisti in pe si specialisti in anumite domenii IT. Potrivit datelor existente in tara noastra, numarul medicilor specialisti este in Romania sub jumatate fata de media tarilor UE, in timp ce recrutorii spun ca nu gasesc tineri pregatiti pe meserii nisate si, chiar daca ii gasesc, multi dintre ei sunt specializati doar pe hartie.

In ce priveste personalul din sanatate, statisticile Ministerului Sanatatii arata ca Romania are 196 de medici la suta de mii de locuitori, in timp ce in Uniunea Europeana, numarul acestora este de 322,38 , dupa cum noteaza Cotidianul. Cea mai mare problema este la capitolul medici specialisti, domeniile in care sunt constatate cele mai mari lipsuri fiind stomatologia, obstetrica-ginecologia, respectiv chirurgia.

Cauzele acestor probleme sunt, dupa parerea presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae , faptul ca Medicina a devenit o facultate neatractiva pentru tinerii absolventi de liceu, precum si faptul ca specializarea viitorilor medici s-a facut numai pe anumite specialitati . La aceste doua probleme principale se adauga si cea a migratiei personalului din domeniul sanitar catre statele UE, dupa admiterea Romaniei in Uniune.

Deficite in mai multe domenii

Potrivit lui Astarastoae, medicii aleg sa plece nu doar pentru salariile mai mari, ci pentru conditiile de munca si ca isi pot construi o cariera. Pentru tinerii absolventi de medicina rezidentiatul nu mai este atractiv, anul trecut de exemplu fiind primul an in care numarul de locuri si de posturi la rezidentiat a fost aproape la fel cu cel al absolventilor. Nici posturile in orase mici sau in mediul rural nu-i tenteaza, mai ales din cauza ofertei financiare.

Pe de alta parte, in ce priveste restul pietei de munca, recrutorii spun ca, cel putin in sistemul privat exista un deficit de oameni bine pregatiti, acestia fiind dificil de gasit, iar cei care sunt gasiti au specializarea doar pe hartie. Printre cel mai greu de gasit specialisti se afla si traducatorii de limbi exotice ( precum norvegiana, finlandeza, suedeza, araba, ebraica ), specialistii in anumite segmente ale domeniului IT, dar si specialistii in managementul proiectelor pe fonduri UE.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea