Cariera

#firma #creante #afacere

Cateva lucruri simple pe care trebuie sa le stiti despre creante

Indiferent in ce domeniu isi desfasoara activitatea firma dumneavoastra, nu puteti fi intotdeauna la inaltime si sa cunoasteti fiecare detaliu. Nimeni nu poate. Cu toate acestea, exista lucruri pe care trebuie sa le luati in calcul. Unul dintre acestea sunt creantele.

 

Este nevoie de disciplina atunci cand vindeti catre alte companii. Asta pentru ca, de obicei, apar dureri de cap cand descoperiti ca unii clienti nu sunt capabili sa faca plati sau nu pot respecta data scadenta. Chiar daca lumea s-a mai schimbat, aparand inclusiv firme care iti transforma creantele in lichiditati, asa cum este Instant Factoring, este foarte important sa cunoasteti mai multe detalii legate de creante.

Deci, cum se gestioneaza si ce sunt creantele? Si cum se incadreaza in sarcinile dumneavoastra zilnice? Cum le puteti folosi pentru a stimula comertul si exporturile?

De ce cresc creantele si sunt negative in bilant?

Creantele de incasat sau conturile de primit sunt facturile pe care le emiteti clientilor, cumparatorilor. Acestea sunt activul dvs. curent si le gasiti in bilant. Daca aceste sume cresc, inseamna ca dati ceva acum pentru un numerar pe care il veti primi la o data ulterioara. Astfel, apare o reducere a numerarului.

Daca incepeti sa obtineti banii pentru fiecare cont de primit, cresteti numerarul. In contabilitatea cu intrare dubla, aceasta inseamna ca trebuie sa reduceti creantele, activul dvs.

Ar trebui sa vedeti fiecare tranzactie ca fiind bazata pe debit si credit. Un proces de „intrare” si „iesire” referitor la aceeasi tranzactie.

Creantele de incasat sunt precum cutiile

Sa presupunem ca vindeti o singura linie de produse pe rand. Acum, imaginati-va ca aveti articolele acestui produs asezate in cutiile lor individuale. Fiecare cutie reprezinta obligatia cumparatorului de a va plati pentru acel articol. Fiecare cutie este clientul dumneavoastra.

Cand are loc vanzarea, scoateti produsul din acea cutie si o trimiteti cumparatorului. Cutia respectiva este acum goala, dar inregistrati aceasta vanzare ca un venit ce urmeaza sa fie incasat.

Deci, cutia reprezinta acum cumparatorul dvs. care trebuie sa inlocuiasca produsul cu bani. Aceasta este o datorie pe care o are clientul dvs. Din acest motiv, se debiteaza contul de creanta asociat. Dar plata nu este imediata. Este amanata la o data ulterioara, astfel incat nu exista inca nicio tranzactie in numerar.

Venitul net si situatia fluxului de numerar sunt legate unul de altul

Cand vinzi ai venituri. Dar, vanzarea va costa bani. Deci, venitul net reprezinta diferenta dintre veniturile dvs. si orice costuri care implica vanzarea de bunuri, cheltuieli si impozite intr-o perioada, de exemplu un an.

In situatia veniturilor (sau a profitului si pierderii), venitul net creste numai atunci cand primiti banii pentru bunurile pe care le-ati vandut. Pentru toate celelalte vanzari in care nu a existat schimb valutar, extrasul de numerar nu inregistreaza aceste tranzactii. Astfel, cresterea este rezultatul diferentei dintre venitul net si creantele.

Creantele raman activele dvs. pana cand sumele echivalent se materializeaza ajungand in contul dvs. bancar. Lucrurile dumneavoastra se afla practic in mainile clientului dumneavoastra. Daca nu exista bani, nu exista venituri. Cutiile raman goale in asteptarea banilor.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea