Cariera

# afacere pe cont propriu #afacere

Cat de periculos este sa incepi o afacere pe cont propriu?

Deschiderea unei afaceri pe cont propriu e o idee care ne surade. Dar, cati suntem dispusi sa ne asumam riscurile pe care le implica un business? Potrivit statisticilor, cele mai multe start-up-uri esueaza. Mai exact, peste 90% din firmele noi nu reusesc sa treaca de primul an de activitate. Ei bine, este adevarat ca startul in afaceri nu inseamna o linie clara, cu reguli stricte care te vor conduce catre profit. De foarte multe ori, este important contextul in care iti incepi businessul dar si abilitatea ta de a acorda atentie celor mai mici detalii care te ajuta sa obtii succesul. Descopera, mai departe, cateva aspecte esentiale despre cat de periculos este drumul atunci cand vrei sa-ti incerci norocul in antreprenoriat.

 

Riscuri pe care ti le asumi cand incepi un business

Atunci cand se gandesc la ideea de a demara o afacere pe cont propriu, cei mai multi oameni o vad ca pe o propunere incredibil de riscanta. Cu siguranta, trebuie sa iesi din zona de confort, daca iti doresti sa castigi libertate personala si financiara. Totusi, nu poti deveni un antreprenor de succes daca nu-ti asumi anumite riscuri. Unul dintre cele mai importante este faptul acela ca va trebui sa renunti la un salariu stabil. Apoi, trebuie sa investesti bani din propriul buzunar la inceput si poate dura ceva timp pana ce reusesti sa-ti acoperi cheltuielile initiale. Dupa infiintarea unei companii, exista riscul sa ai activitate, dar fara sa incasezi si bani, fiindca unele contracte pot fi platite la cateva luni sau la finalul proiectului. Este destul de periculos sa demarezi un business, daca nu ai suficiente fonduri pe care sa te poti baza pana cand vei inregistra si plati. De asemenea, este riscant sa-ti calculezi gresit impactul pe care il vei avea pe piata, sa promiti ca vei lucra mult si rapid, dar sa nu-ti poti respecta termenele, sa-ti sacrifici timpul personal sau sa muncesti singur, fara o echipa in jurul tau.

Greselile unui antreprenor la inceput de drum

Lansarea unei afaceri pe cont propriu iti poate aduce mari batai de cap si, din dorinta de a reusi, s-ar putea sa nu-ti dai seama de greselile pe care le faci. Una dintre principalele erori pe care le poti face este aceea de a nu-ti stabili obiective si un plan de afaceri. Fara sa urmezi un ghid precis, iti va fi dificil sa stii incotro se-ndreapta compania ta. De aceea, ia in considerare faptul ca un plan de business reprezinta biblia antreprenorului si o necesitate absoluta.

O greseala uriasa este si aceea de a pierde timp pretios gandindu-te daca este sau nu indicat sa vinzi produsele ori serviciile respective, fara sa testezi piata. Pe site-ul Termene, poti face, gratuit, studii de piata si poti analiza, atent, activitatea altor companii din sectorul tau de activitate. Totodata, este eronat sa investesti prea mult timp in numele si logo-ul afacerii, sa incerci sa faci totul perfect pentru startul acesteia, sa te gandesti doar cum sa castigi bani si sa lasi marketingul pe ultimul loc.

Lucruri necesare pentru a iesi din zona de confort

Succesul nu va veni imediat ce ai pus pe picioare o afacere, chiar daca ti-l doresti cu ardoare. Indiferent de natura companiei tale, asteapta-te la un inceput greoi! Ca sa poti reusi, trebuie sa ai controlul actiunilor tale si sa-ti asumi responsabilitatea pentru ceea ce vei intreprinde. In acest fel, rezultatele nu vor intarzia sa apara, mai ales daca esti perseverent si te implici 100% in businessul tau.

Pentru multi viitori antreprenori, o afacere se limiteaza la bani si libertate profesionala. Totusi, chiar daca aceste doua elemente sunt o rasplata a detinerii si conducerii propriului business, este periculos sa construiesti o companie fara sa tii cont de riscurile pe care trebuie sa ti le asumi sau sa iei in considerarea erorile pe care le poti face. Desi nu este deloc usor, toate obstacolele pot fi depasite daca esti pregatit si bine informat cu privire la ceea ce presupune gestionarea unei firme.

Sursa foto: pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea