Cariera

#concedieri #buget #fmi

Bugetarii presati pentru a fi concediati, din cauza promisiunilor catre FMI

Sindicalistii anunta ca in tara au inceput concedierile in randul bugetarilor. Pentru ca masura acordarii concediului fara plata nu mai poate fi aplicata, in anumite institutii au inceput sa apara presiuni asupra unora dintre angajati. Trimiterea bugetarilor in concediu fara plata pentru 10 zile fusese promisa de catre Executivul roman ca o masura de reducere a cheltuielilor bugetare.

Guvernul se angajase in fata Fondului Monetar International ca va acorda concediul fara plata, pentru a reduce deficitul bugetar de la 8,1% la 7,3% pana la sfarsitul anului, aceasta fiind una dintre conditiile impuse Romaniei pentru eliberarea celei de-a treia transe, de 1,5 miliarde de euro, pana in decembrie 2009.

Insa Guvernul roman nu a reusit sa aplice aceasta masura in timp util. "Concediul fortat nu mai este o solutie, pentru ca ideea le-a venit prea tarziu. Cele zece zile ar fi trebuit taiate, cu acordul sindicatelor, din concediul de odihna, care este de asemenea platit. Ei au incercat sa impuna aceasta masura de forta, care a creat numai tensiuni si neintelegeri”, a declarat presedintele Cartel Alfa , Bogdan Hossu , pentru Business Standard.

Pana la sfarsitul anului deificitul bugetar trebuie redus de la 8,1% la 7,3%. De aceea, in institutiile din tara au inceput presiunile asupra unei parti a bugetarilor, pentru a fi concediati . "Este putin probabil ca reducerea de cheltuieli cu personalul sa se faca prin reduceri de salarii, ci mai degraba prin concedieri. Deja, in institutiile din tara sunt presiuni pentru a se renunta la o serie de angajati, cum ar fi consilierii personali, sau, in invatamant, la o parte din personalul nedidactic”, a precizat Hossu, pentru Business Standard.

In plus, Ministerul de Finante cauta noi metode de a realiza aceasta reducere a cheltuielilor bugetare, precum blocarea totala a angajarilor la stat, taierea unor fonduri care urmau sa mearga catre investitii. In plus, premierul interimar Emil Boc a subliniat faptul ca Parlamentul Romaniei are rolul de a raspunde pentru obligatiile pe care le are tara noastra fata de institutiile internationale. Mai mult, reprezentantii FMI au precizat faptul ca doresc sa discute cu o coalitie puternica despre viitorul fondurilor pe care tara noastra urmeaza sa le primeasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea