Cariera

#salariu minim #sindicat #patron #angajat

Bugetarii cer salariu minim pe economie de 705 de lei, patronatele spun nu

Salariul minim pe economie se afla din nou pe masa discutiilor dintre Ministerul Muncii si sindicate. Sindicatele cer ca nivelul minim prevazut in a bugetarilor, respectiv 705 lei, sa devina, de la 1 ianuarie, salariul minim pe economia nationala, in timp ce patronatele cred ca economia romaneasca nu poate suporta o astfel de crestere.

Dupa ce saptamana trecuta reprezentantii bugetarilor au amenintat cu declansarea grevei generale in cazul in care Legea salarizarii unice a bugetarilor va trece de Parlament, sindicatele merg la masa negocierilor pentru a discuta pe baza salariului minim. Astazi, ministrul Muncii, Marian Sarbu, presedintii confederatiilor sindicale si sefii celor patronale se afla in discutii pentru a discuta despre majorarea salariului minim pe economie.

Potrivit Adevarul, sindicatele cer ca nivelul minim prevazut in legea salarizarii unice a bugetarilor, respectiv 705 lei, sa devina, de la 1 ianuarie, salariul minim pe economia nationala. In schimb, patronatele sustin insa ca economia romaneasca nu poate sustine un salariu minim de peste 650 de lei si cer chiar desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national, pentru ca nivelul salariilor sa fie dictat de piata.

Conform Gandul, presedinte UGIR-1903, Cezar Coraci, a spus atunci ca salariul minim va creste din 2010, dar nu pana la 705 lei, ci pana la 650 lei. In opinia sa, majorarea salariului minim in acest moment nu este oportuna, atat timp cat la bugetul de stat nu mai sunt bani nici pentru plata salariillor actuale.

Salarizarea bugetarilor este principalul subiect in legatura cu care sindicatele ameninta cu greva generala . Sindicalistii din invatamant sunt revoltati ca prin Legea unitara de salarizare a bugetarilor li se duc peste 11 sporuri inca din data de 1 octombrie 2009 prevazute de Statutul cadrelor didactice, desi legea intra in aplicare la 1 ianuarie 2010.

Impreuna cu Alianta Bugetarilor, dascalii vor organiza pichetari ale sediilor institutiilor statului si ale partidelor politice de la guvernare iar pe 5 octombrie vor declansa greva generala. Bugetarii intentioneaza sa declanseze greva generala pe termen nelimitat chiar inainte de alegerile prezidentiale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea