Cariera

#job #minciuna #sef #angajat #loc de munca

8 minciuni pe care le spunem la locul de munca

Minciunile "cusute" cu ata alba nu fac rau nimanui, insa pe termen lung, acestea iti pun in pericol credibilitatea in fata colegilor si a sefului. Desi sinceritatea poate avea, de asemenea, consecinte dezastroase, exista diverse cai de a modela un pic adevarul astfel incat sa aduci situatia in favoarea ta. Iata cateva dintre cele mai comune minciuni pe care le spunem la locul de munca si moduri prin care ai putea indulci putin adevarul.

Minciuna :
As fi incantat sa...
Adevar: Este ultimul lucru pe care as vrea sa il fac
Ce poti spune: Spune-i sefului tau ca ti-ar face placere sa il ajuti cu sarcina pe care tocmai vrea sa ti-o incredinteze, insa inainte trebuie sa stii cat mai multe detalii despre ce implica atributiunile pe care ar trebui sa le preiei. Daca ai nevoie de mai mult timp, cere o prelungire a termenului-limita; daca ai nevoie de resurse, atunci afla ce anume iti lipseste si cere-i sefului sa te indrume catre persoanele care te pot ajuta.

Minciuna: Nu a sunat alarma
Adevar: Alarma a sunat, insa eu am fost toata noaptea in oras si nu am auzit ceasul de dimineata
Ce poti spune: Minciunile de genul acesta functioneaza o data sau de doua ori. Daca te folosesti in mod repetitiv de scuza cu alarma sau cu traficul aglomerat, risti sa iti pierzi credibilitatea. Cel mai bine ar fi sa iti ceri scuze si sa promiti ca data viitoare nu se va mai intampla. Explica faptul ca nu ti-ai luat suficient timp pentru a te trezi de dimineata si ca alta data nu vei mai face aceeasi greseala.

Minciuna: Nu am nicio intrebare
Adevar: Nu inteleg nimic din ceea ce se vorbeste, dar nu vreau sa pic de prost
Ce poti spune: Daca esti confuz in legatura cu anumite informatii, faptul ca nu recunosti acest lucru in fata sefului nu te va face sa ii castigi admiratia. De cele mai multe ori, managerul tau isi va da seama daca nu ai inteles ceva; este suficient sa iti urmareasca expresia fetei. Fii sincer si recunoaste ca esti confuz. Spune ca vei studia mai mult informatiile primite si vei formula apoi eventuale intrebari.

Minciuna: Totul se afla sub control
Adevar: Am probleme carora nu le gasesc raspunsul
Ce poti spune: Ai putea fi sincer cu seful tau si sa ii spui ca ai o problema care necesita si sfatul sau, pentru ca nu stii exact cum sa procedezi. In felul acesta, stii ca ai obtinut si punctul acestuia de vedere si ai sanse mai mari de reusita. Cateodata, faptul ca iti recunosti si punctele slabe dovedeste ca ai suficienta maturitate pentru a dori sa te perfectionezi.

Minciuna: Doar ce am citit mesajul dumneavoastra
Adevar: Am primit mesajul acum o saptamana, dar am evitat sa va dau un raspuns.
Ce poti spune: In loc sa te panichezi, ai putea sa nu mentionezi cand anume citesti mesajul respectiv; spune, in schimb, ca ai fost prins cu mai multe lucruri si abia acum ai reusit sa gasesti timpul necesar pentru a-i raspunde corespunzator.

Minciuna: Ar trebui sa iesim candva in oras
Adevar: Nu mi-ar placea sa ies cu voi in oras
Ce poti sa spui: Incerci sa socializezi cu colegii de munca si vrei sa te impaci bine cu toata lumea, chiar daca sunt persoane pe care nu le suporti . Dar aceasta minciuna ii va face pe ceilalti sa astepte de la tine o eventuala propunere de iesit pe undeva sau ii va determina pe acestia sa vina cu idei care te vor stresa la un moment dat. Daca nu poti sa spui un simplu „la revedere” sau „multumesc”, ai putea folosi fraze ca: „Imi pare bine ca am avut ocazia sa ne intalnim”, „Multumesc pentru ajutorul acordat” si atat, fara alte obligatii.

Minciuna: Ma gandeam exact la acelasi lucru
Adevar: Ma gandeam la cu totul altceva, dar vreau sa par o persoana sociabila
Ce poti spune: Daca stii ca ai un motiv solid pentru care sa nu fii de acord cu lucrurile deja mentionate, expune-ti punctul de vedere pentru ca poate vei da nastere unor idei si mai bune. La urma urmei, contrazicerile incurajeaza creativitatea si din mai multe idei, trebuie sa iasa ceva bun.

Minciuna: A da, am mai facut asta.
Adevar: Habar nu am ce trebuie sa fac
Ce poti spune: Daca vrei sa te implici in ceva care nu iti este familiar sau daca esti nevoit sa faci acest lucru, atunci intreaba in primul rand care sunt cunostintele de care ai nevoie pentru a duce pana la capat acel proiect si in cat timp ai putea sa dobandesti aptitudinile respective. De asemenea, cere o lista cu persoane care te pot ajuta. Sinceritatea te va ajuta sa duci lucrurile la bun sfarsit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea