Cariera

#job #interviu #loc de munca #angajat #angajator

7 moduri de a face impresie proasta la interviu

Interviul reprezinta ocazia ta de a face impresie buna in fata angajatorului si de a obtine jobul mult dorit. Nu este de mirare ca vrei sa fii pregatit pentru ceea ce urmeaza, insa cateodata micile detalii sunt cele care iti determina viitorul. Atentie la gesturi, imbracaminte, aspect general si fereste-te de gafe!

 

Iata cateva lucruri care te pot face sa o dai in bara la interviu si cum ar trebui sa procedezi  pentru a remedia raul deja facut:

 

1Te-ai imbolnavit in ziua interviului

 

Printre cele mai frustrante lucruri care ti se pot intampla este sa te imbolnavesti exact inainte de a te prezenta la interviul pentru jobul mult dorit. Pentru ca acest job inseamna foarte mult pentru tine, te afli intr-o situatie delicata: pe de o parte, te simti prea rau pentru a fi coerent si convingator in raport cu angajatorul, pe de alta parte, ti-e teama ca daca nu profiti acum de sansa ta, nu vei mai obtine o alta oportunitate pentru acelasi job.

Cu toate ca este mai tentant sa iti demonstrezi pasiunea pentru jobul respectiv prezentandu-te la interviu indiferent de circumstante, ar fi mai bine daca ai da pur si simplu un telefon si ai anunta ce ti s-a intamplat. Nu te plange, nu face pe martirul, nu iti schimba vocea pentru a parea mai bolnav decat esti, ci pur si simplu cere-ti scuze, explica faptul ca nu te simti bine si intreaba daca este posibil ca interviul sa fie reprogramat . Avand in vedere ca nu esti singurul candidat pentru jobul respectiv, se va gasi o alta data pentru o reprogramare .

 

2 Ai un piercing

 

Piercingurile si tatuajele sunt acele obiecte indraznete care inevitabil atrag atentia. Pentru tine reprezinta o metoda de exprimare sau pur si simplu un accesoriu estetic, insa nu vei sti ce interpretare va da angajatorul acestora. Cel mai bine ar fi sa le “maschezi” la etapa interviului si sa le scoti la iveala dupa ce ai obtinut jobul si dupa ce te-ai familiarizat cu mediul respectiv. In caz contrar, fii pregatit sa iti asumi riscurile, daca mediul in care vrei sa lucrezi nu se potriveste prea bine cu imaginea rebela .

 

3 Transpiri in mod excesiv

 

Este normal sa transpiri, mai ales daca esti emotionat, dar nimanui nu ii place sa dea mana cu o palma mult prea asudata. Mai mult, daca fata iti transpira atunci cand esti nervos, risti sa pari prea disperat sau cel putin ciudat. Inainte de a intra la interviu, mergi pana la baie si sterge-te cu putina apa rece pe fata, pentru a-ti improspata lookul. De asemenea, treceti palmele pe sub un jet de apa rece si sterge-te bine.
 

 

4 Nu esti imbracat corespunzator

 

Imagineaza-ti ca te prezinti la interviu intr-o tinuta casual in timp ce angajatorul este imbracat la costum. Nu este chiar cea mai buna modalitate de a face impresie buna. Scopul tau este sa ii demonstrezi angajatorului faptul ca te poti integra in echipa pe care o conduce, iar acest lucru include si modul in care arati.

Nu vrei sa fii cel care face nota discordanta, cel putin nu in ceea ce priveste aspectul fizic,. Rezerva-ti orginalitatea pentru intrebarile si raspunsurile din cadrul interviului. Pentru a fi sigur ca te incadrezi in peisaj, afla care este profilul firmei respective, unde isi are sediul si verifica site-ul acesteia. O tinuta mai formala nu va da insa niciodata gres.

 

5 Ai intarziat

 

Nu exista nicio scuza care sa justifice faptul ca ai intarziat la interviu. Planifica-ti ruta inainte, modul in care vei ajunge la interviu, ia-ti o marja de eroare, orice pentru a fi sigur ca vei ajunge la timp. Daca totusi ceva neprevazut se intampla pe drum, suna-ti angajatorul, explica-i situatia, fara sa faci o drama din ce ti se intampla si roaga-l politicos daca poate sa te astepte sau daca are posibiltatea de a reprograma interviul.

 

6 Ai ajuns prea devreme

 

Cel mai rau lucru pe care poti sa il faci este sa intarzii la interviu, insa nici faptul ca ajungi prea devreme nu te pune intr-o situatie placuta – vei da impresia ca esti chiar disperat dupa jobul respectiv, iar angajatorul tau are nevoie de un om mai relaxat. Ia-ti o marja de eroare pentru ajunge in timp util la interviu, insa prezinta-te la biroul intervievatorului cu aproximativ 10 minute inainte de ora stabilita. Daca ajungi prea devreme, opreste-te la o cafenea sau ramai in masina.

 

7 Lipsa unei strangeri de mana convingatoare

 

Strangerea de mana este la fel de importanta precum aspectul fizic, atunci cand vrei sa faci o impresie buna. Chiar daca suna un pic ciudat, incearca sa exersezi strangerea ta de mana cu un prieten, inainte de a te prezenta la interviu.

Salutul de genul acesta ar trebui sa fie unul ferm; o strangere de mana mult prea moale va trada un om nesigur, iar o strangere mult prea tare va declansa in angajator un sentiment de respingere. De asemenea, asigura-te ca atunci cand ii strangi mana angajatorului, il privesti in ochi si ii repeti numele, daca s-a prezentat. Astfel, vei face primul contact vizual, ii vei retine numele si ii vei transmite acestuia ca esti foarte atent la ceea ce urmeaza.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea