Cariera

# lucru de acasa #productivitate

5 trucuri pentru a ramane productiv cand lucrezi de acasa

In ultimii ani, munca de acasa a devenit o practica populara, folosita de companii, in special, pentru motivarea si fidelizarea angajatilor. Cu un laptop si o buna conexiune la internet, multi salariati si-au permis sa lucreze de la domiciliu, evitand astfel blocajele din trafic, stresul sau intarzierile la birou.

De la inceputul anului 2020, numarul persoanelor care lucreaza remote a crescut semnificativ din cauza contextului global generat de aparitia COVID-19, iar munca la domiciliu a devenit cea mai buna solutie pentru prevenirea raspandirii virusului. Evident, aceasta metoda aduce numeroase beneficii, insa necesita si o doza suplimentara de concentrare, organizare si disciplina, pentru ca, in spatiul personal, exista foarte multe distrageri.

Si, totusi, cum poti ramane productiv cand lucrezi de acasa, mai ales ca perioada de distantare sociala este departe de a lua sfarsit? Iata 5 trucuri utile:

1. Stabileste un spatiu de lucru in casa

Oricat de mult te-ar tenta sa lucrezi din pat, de pe canapea sau din bucatarie, munca la domiciliu poate avea un impact imens asupra productivitatii tale. Ca sa fii eficient, pastreaza un anumit spatiu din casa doar pentru serviciu. Poate fi vorba de o camera distincta sau un birou intr-un colt al livingului, important este ca zona respectiva sa delimiteze, clar, munca de perioadele de recreere ori relaxare. In acest fel, poti ramane concentrat si iti vei face meseria cu responsabilitate, separand viata profesionala de cea personala.

2. Fa-ti un program de lucru

Delimiteaza timpul de lucru de cel petrecut acasa, si respecta un program apropiat de cel pe care il aveai la birou. De pilda, daca obisnuiai sa lucrezi de la 8-16, fa tot posibilul ca si programul de lucru remote sa fie in acelasi orar. Desigur, in intimitatea casei tale, poti avea parte de intreruperi sau distrageri inevitabile, dar, chiar daca obligatiile de familie interfereaza cu cele de la serviciu, nu lucra mai putin sperand ca vei recupera noaptea. Gaseste o modalitate de a munci inteligent, fara ore suplimentare, si intercaleaza cat mai putine treburi casnice in orele dedicate jobului. Stabilirea unui program constant te va ajuta sa nu te lasi deturnat de la taskurile tale si sa functionezi asa cum ti-ai propus.

3. Ai grija de tinuta ta zilnica

Pentru anumite persoane, perspectiva de a sta in pijamale intreaga zi pare unul dintre cele mai ispititoare aspecte ale muncii de acasa. Ei bine, chiar daca ritualurile de dimineata ti se pareau obositoare, afla ca e important sa te imbraci ca si cum ai merge la birou ca sa-i sugerezi creierului tau ca este timpul pentru munca. Te vei simti mai alert, mai organizat si increzator, daca mentii o rutina zilnica. Cu toate ca munca la domiciliu inseamna, in primul rand flexibilitate, este foarte usor sa devii neproductiv ori sa-ti pierzi motivatia, daca nu acorzi atentie tuturor aspectelor psihologice.

4. Planifica un flux de lucru

Organizarea atenta a activitatii zilnice te ajuta sa-ti maximizezi eficienta. Daca la birou totul se desfasoara potrivit unui workflow si sunt luate in considerare prioritatile sau lucrurile urgente, acelasi lucru trebuie facut si acasa. Asadar, revizuieste taskurile la inceputul zilei de lucru pentru o productivitate maxima, ia in considerare prioritatile, tine cont de momentele in care esti eficient si fa cea mai grea munca in orele cand nivelul tau de energie este crescut. De asemenea, nu uita de pauze si asigura-te ca poti termina tot ceea ce ti-ai propus in intervalul de timp dedicat jobului.

5. Incearca sa ai pauze regulate

Daca ai luat in considerare sfatul anterior, in mod sigur, programul tau de lucru include si cateva pauze. Chiar daca esti acasa, nu te gandi sa mananci in timp ce lucrezi. Rezerva-ti o scurta perioada pentru asta, apoi, intoarce-te la treburile tale. De asemenea, asigura-te ca te ridici de la birou si ca-ti dai un refresh mental, emotional si fizic, ori de cate ori ai nevoie. Nu te lasa acaparat doar de munca, pentru ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care „work from home” nu functioneaza in cazul multor persoane.

In incheiere, te sfatuim ca, pentru a ramane productiv, sa eviti distragerile de orice fel si, in special, activitatile online. Verificarea conturilor de pe retelele sociale sau navigarea pe internet pentru chestii care nu au legatura cu jobul iti vor scadea eficienta. In fond, munca la domiciliu este doar un proiect strategic care necesita timp suficient pentru o implementare corecta.

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea