Cariera

#job #loc de munca #management #leader #leadership #angajat

5 moduri de a-ti mentine angajatii fericiti

Cifra de salariu nu este singurul mod de a-ti motiva angajatii; sunt suficiente persoane care ar prefera sa lucreze intr-un mediu placut pentru mai putini bani, decat sa aiba parte de confruntari si situatii stresante zi de zi. In plus, angajatii multumiti aduc intotdeauna cele mai bune rezultate.

 

Iata cateva modalitati prin care iti poti mentine angajatii fericiti.
 

1. Ofera-i angajatului siguranta

 

Angajatii vor sa se simta respectati si mai ales, sa simta ca au un rol important in compania in care lucreaza. Mai mult decat orice, in contextul unei economii pe fond de criza, siguranta locului de munca a inceput sa fie unul dintre factorii care deterrmina un bun loc de munca.

Oricine vrea sa se trezeasca dimineata si sa stie ca inca isi mai are jobul si ca nici nu este in pericol de a fi inlocuit de altcineva. Reducerea salariilor, taierea bonusurilor, intarzieri la plata sau amenintarea care planeaza asupra locului de munca erodeaza increderea dintre angajat si conducere. Frica pentru ziua de munca anuleaza alte calitati pe care angajatul le poate pune in valoare intr-un mediu mai motivant: creativitatea, perfectionarea continua, orientarea catre rezolvarea problemelor.

 

2. Ofera un feedback corect si obiectiv

 

In afara de faptul ca feedback-ul ofera sansa perfectionarii, aduce si altfel de beneficii, atat pentru angajat, dar si pentru managerul sau. Angajatii inteleg mult mai bine ce se asteapta din partea acestora si deci, isi pot imbunatati rezultatele, insistand asupra punctelor care necesita mai multa atentie.

In acelasi timp, feedbackul reprezinta o poarta deschisa pentru comunicare intre manager si subaltern . Oferindu-i acestuia sansa de a-si argumenta nelamuririle sau rezultatele feedbackului, vei avea posibilitatea de a depista punctele slabe si de a actiona: reorganizarea taskurilor in functie de competentele fiecaruia, comunicarea deschisa sunt doua lucruri care il vor mentine pe angajatul tau fericit. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar sa oferi un feedback obiectiv, corect si sa te folosesti de acest instrument in scopul instruirii si al progresului, nu ca un sistem de pedeapsa.

 

3. Respecta-ti angajatii

 

Nu vei obtine niciodata loialitatea angajatilor tai si nici maximul potentialului acestora daca nu vei construi, in primul rand, o relatie bazata pe respect. Desi poate suna destul de utopic in contextul lumii moderne, respectul pentru individ si pentru munca sa ramane unul dintre principalele motive pentru care angajatii decid sa aleaga un loc de munca in detrimentul altuia.

Demonstreaza-le angajatilor tai ca le recunosti valoarea si realizezi cat de importanta este munca acestora in cadrul companiei. Arata-le ca munca voastra este una de echipa si tu nu esti singurul care culege laurii succeselor. Fii alaturi de acestia atunci cand aveti si esecuri si asuma-ti responsabilitatea pentru greselile echipei. De asemenea, valorifica aptitudinile fiecarui angajat. Nu ii insulta oferindu-le  taskuri ce nu se potrivesc pregatirii si capacitatilor sale, indiferent ca este vorba despre lucruri prea simple sau dimpotriva, lucruri ce ies din aria sa de cunostinte. Creeaza oportunitati de afirmare si incurajeaza comunicarea atat intre manager – angajat, dar si intre angajati.

 

4. Ofera posibilitati de avansare in cariera

 

Daca iti doresti sa obtii tot ce este mai bun de la angajatii tai si sa folosesti potentialul acestora la maxim, atunci ofera-le si posibilitatea de a avansa in cariera sau cel putin, posibilitatea de a se perfectiona. Inscrie-i la diverse traininguri sau cursuri pregatitoare, trimite-i la conferinte si ofera-le posibilitatea de a-si asuma responsabilitati mai mari decat cele inscrise in fisa postului . Vei observa astfel care le sunt limitele, dar le vei oferi posibilitatea de a se afirma. Expertii sustin ca posibilitatea de perfectionare se afla in topul facilitatilor dorite de angajat. Introdu varietatea printre principalele caracteristici ale jobului pe care il oferi si vei observa cum angajatii isi vor imbunatati semnificativ rezultatele.

 

5. Ofera transparenta

 

Demonstreaza angajatilor faptul ca tu pui pret pe contributia acestora si ai incredere in buna judecata si sugestiile pe care ti le pot oferi. Astfel, elimini surprizele neplacute si, in cazul unor decizii radicale, cel putin iti pregatesti angajatii din timp si le oferi posibilitatea de a reactiona fara sa fie luati prin surprindere. Totdodata, transparenta si onestitatea ta iti vor aduce, iarasi, respectul si loialitatea angajatilor tai.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea