Cariera

#lansare afacere #afacere

5 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa lansezi o afacere

Multi dintre cei care intentioneaza sa-si deschida propria companie au o gramada de idei referitoare la modul in care isi doresc sa inceapa o afacere. Probabil ca au auzit cate ceva despre greutatile pe care le pot intampina, sunt constienti de avantajele oferite de un anumit business si gata sa faca fata tuturor provocarilor. Insa, la fel ca in orice alta situatie, viitorii antreprenori vor descoperi mai multe lucruri doar atunci cand ajung in lumea afacerilor.

Dar, daca ai putea arunca o privire in interior? Ti-ar fi de mare ajutor sa cunosti anumite aspecte, mai ales daca vrei sa poti pune afacerea pe picioare mai usor. Vezi, mai departe, cum trebuie sa te pregatesti, atunci cand lansezi un business:

1. Ia in considerare natura afacerii tale

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti, atunci cand vrei sa-ti deschizi o firma, este ce anume vei oferi. In general, poti alege intre servicii, productie sau comert, dar, ar fi indicat sa optezi pentru ceva care te reprezinta ori un domeniu in care esti specializat sau stii ca poti face performanta.

2. Ai nevoie de un plan de afaceri

Este important sa ai o idee viabila pentru businessul tau, dar, asta nu este de ajuns pentru a o dezvolta. Inainte de lansarea companiei, trebuie sa pui la punct un plan de afaceri dinamic si sa stabilesti anumite tinte si proceduri ca sa le poti atinge. Antreprenoriatul inseamna mai mult decat creativitate sau abilitatea de a rezolva probleme. Este esential sa pui pe hartie cheltuielile pentru infiintarea firmei, costurile pe care le vei avea pentru a sustine afacerea in primele luni, strategia de vanzare, clientii tinta, nisa profitabila, posibilitatile de investitii si actiunile ce vor fi intreprinse in urmatoarele luni. Planul de afaceri va fi temelia companiei tale, dar ai grija sa-l urmezi cu strictete si sa-l modifici, pe masura ce prioritatile tale se schimba.

3. Stabileste-ti obiective SMART

Cei mai multi antreprenori iau in considerare importanta obiectivelor SMART, atunci cand pun la punct detaliile dezvoltarii unei afaceri. Daca vrei sa te numeri printre cei care au succes, incearca sa iti concentrezi atentia pe strategie si viziune si iti vei indeplini visul. Atunci cand iti definesti obiectivele, ai grija sa urmezi criteriile SMART. Mai exact, rezolutiile propuse sa fie specifice, masurabile, accesibile, relevante si incadrate in timp.

4. Realizeaza un studiu de piata amanuntit

Viata unui antreprenor poate fi un adevarat roller coaster. Nu este deloc greu sa infiintezi o companie in epoca globalizarii in care traim, insa, este extrem de dificil sa patrunzi pe o piata si sa te mentii pe o pozitie inalta. In prezent, toti cei care vor sa-si lanseze o afacere au acces la resurse nelimitate, doar ca nu sunt singurii care beneficiaza de acest lucru. Competitia este acerba, ceea ce inseamna ca e vital sa cunosti foarte bine mediul in care iti vei desfasura activitatea. Daca ai in plan o afacere care a mai fost realizata inainte, nu trebuie sa renunti, ci trebuie sa stii cine furnizeaza acel produs sau serviciu si in ce fel. Informatiile pe care le vei afla iti vor oferi cunostintele de care ai nevoie ca sa abordezi businessul dintr-un unghi diferit si sa vii cu ceva nou pe piata.

5. Obtine finantare pentru businessul tau

Oricine incepe o afacere trebuie sa inteleaga pe deplin ca un start-up are nevoie de finantare. Prin urmare, este necesar sa cauti imediat modalitati de a dobandi capital, mai ales, daca nu te bazezi pe economii sau credite foarte mari de la banca. Lipsa banilor reprezinta un obstacol de nedepasit pentru multi antreprenori, asa ca incearca sa-ti creezi un calendar financiar si sa obtii venituri, pana in momentul in care vei ajunge la un nivel care sa-i permita afacerii tale sa prospere si sa creasca. Cu o finantare adecvata, vei putea reduce dramatic sansele de esec.

Cu toate ca nimic nu-ți poate garanta ca vei obtine rezultatele dorite pentru afacerea lansata, tinand cont de anumite detalii importante poti avea mai multe sanse in favoarea ta. Acestea sunt doar cateva dintre aspectele esentiale pe care trebuie sa le stii, atunci cand initiezi un business, insa, in timp, vei avea ocazia de a invata nenumarate lucruri daca ai grija cum pui bazele companiei tale.

Sursa foto: piqsels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea