Cariera

#criza mondiala #somaj #angajat #sindicat

1000 de euro pentru un somer angajat, asa lupta Guvernul cu criza mondiala

1000 de euro – atat costa un somer care va fi angajat in urmatoarea perioada. Firmele care angajeaza someri vor primi aceasta suma, insa vor trebui sa ii tina in firma pe noii angajati timp de trei ani. Aceasta este una dintre masurile adoptate de Guvernul de la Bucuresti pentru a inlatura efectul crizei financiare mondiale, alaturi de eliminarea taxei de prima inmatriculare si ajutoare financiare acordate firmelor.
 
Guvernul va acorda suma de 1.000 de euro insa sub forma echivalentului in lei pentru firmele care angajeaza persoane ce se afla in somaj de peste trei luni. Singura conditie pe care o pune Executivul angajatorilor este ca noii salariati sa fie mentinute in post timp de minim trei ani. Aceasta masura, menita a lupta impotriva efectelor crizei economice mondiale, isi doreste sa reduca numarul somerilor si sa preintampine eradicarea somajului.

Contributiile sociale reduse si bani alocati Ministerului muncii

In plus, contributiile de asigurari sociale vor fi reduse in a doua jumatate a anului 2009 cu doua puncte procentuale, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Ministrul finantelor, Varujan Vosganian a declarat in cursul acestei saptamani ca structura reducerilor pe bugetele de asigurari sociale, somaj si sanatate va fi dependenta de impactul recesiunii economice internationale asupra fortei de munca din tara noastra, dar si de soldul bugetului de asigurari sociale in urma majorarii pensiilor de la 1 ianuarie si de colectarile la fondul de sanatate.

De asemenea, bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu 265 de milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului, deoarece s-a considerat ca resursele de care dispune in prezent ministerul pentru plata pensiilor agricultorilor, alocatiilor si indemnizatiilor de crestere a copilului sunt insuficiente. Fondurile primate vor fi alocate pentru plata drepturilor sociale aferente lunii noiembrie 2008.

10 miliarde anti-criza  

O alta masura in acelasi sens vizeaza eliminarea taxei auto pentru o perioada determinata, optiune care a fost agreata si de presedintele Traian Basescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat in aceste zile ca Executivul va lupta impotriva recesiunii si a crizei financiare cu 10 miliarde de euro pe care Guvernul ii va investi in masurile anti-criza. Specialistii din domeniul financiar spun ca acesti bani ar trebui sa provina din mai multe parti, insa cele mai importante ar trebui sa fie “economia gri” si absorbtia fondurilor europene. Primul-ministru a mai anuntat ca guvernul doreste sprijinirea constructiilor de locuinte, dar si stimularea creditului pentru locuinte. El a mai discutat si cu oficiali ai Dacia Renault asupra perspectivei industriei auto din Romania, dat fiind faptul ca fabrica din Colibasi si-a intrerupt activitatea pentru o perioada de timp determinata. Acesta a anuntat ca doreste protejarea industia romanesti si locurile de munca.

Sindicatele sunt ingrijorate

In cursul ultimelor saptamani liderii principalelor confederatii sindicale din Romania atrageau atentia asupra faptului ca se asteapta o dublare a numarului de someri la 1,2 milioane persoane in 2009. Sindicalistii spun ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

Saptamana trecuta, ministrul Muncii, Mariana Campeanu , declara ca numarul de disponibilizari anuntate oficial pana la sfarsitul acestui an a ajuns la 29.000 si ca nu exista motive de ingrijorare deoarece nu se asteapta o crestere semnificativa a somajului in viitor, deoarece economia romanesca poate absorbi un numar mare de someri care s-ar putea intoarce din Spania si Italia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea