Cariera

#pasi disponibilizare #birou #cariera

10 pasi care te vor tine departe de lista de concediati

Odata cu venirea crizei, multi sefi de companii isi fac liste de persoane care ar putea fi primele disponibilizate. Nimeni nu vrea sa fie pe o astfel de lista, de aceea este important ca la birou sa fii apreciat nu doar pentru munca prestata, cat si pentru modul in care te percep colegii. Iata asadar cativa pasi pe care, daca ii vei urma, te vei pastra in afara “listei negre” a sefului.

Pasul 1 : Nu te transforma in pesimistul biroului


Chiar daca ai o perioada proasta, nu transmite asta tuturor. Si daca pesimismul este una dintre caracteristicile tale de baza, nu arata numai asta. De foarte multe ori, colegii pesimisti si care se plang in legatura cu ce se intampla in viata sau in jurul lor sunt cei mai izolati de catre colegi.

Pasul 2: Nu baga peste la cuptorul cu microunde din birou

Daca aveti cuptor cu microunde si frigider in birou, nu le folositi ca sa puneti in ele sandvisuri sau mancare pe baza de peste. Incalzitul mancarii pe baza de peste este interzis in cuptorul cu microunde al companiei, doar daca nu vrei sa iti starnesti mania colegilor.

Pasul 3: Nu merge cu picioarele goale la birou

Chiar daca e cald afara si in biroul unde lucrezi, nu trebuie sa mergi in sandale si cu picioarele goale. Nu este indicat nici sa iti descalti papucii sub birou, pana la urma nimeni nu este obligat sa inhaleze aroma picioarelor tale. Despre mersul descult prin birou nici nu se mai pune problema.

Pasul 4: Nu-ti pune la telefon melodii prea galagioase

La birou, atunci cand te concentrezi, nu-ti pica prea bine sa auzi un telefon sunand cu o melodie galagioasa si deranjanta. Cea mai buna idee este sa iti telefonul pe modul silentios, astfel incat colegii tai de birou sa nu fie deranjati de sunetul produs atunci cand esti iesit din birou.

Pasul 5: Nu pune abtibilduri prin birou

Unele persoane sunt pasionate de abtibilduri pe care le lipesc peste tot pe unde umbla. De exemplu, un sef din Statele Unite isi amintea de o angajata care punea fete zambitoare peste tot prin birou, ori pe unde umbla ea. Atunci cand a discutat cu ea pe aceasta tema, respectiva i-a spus sefului ca acele fete zambitoare lipite o reprezinta. Si seful, si colegii ajunsesera exasperati de toate abtibildurile, de aceea atunci cand respectiva angajata a plecat, s-au bucurat. Ai putea incerca sa nu fii un astfel de angajat.

Pasul 6: Nu incerca sa pari mana dreapta a sefului daca nu esti

In companii exista oameni care se tem sa nu fie dati afara, asa ca incearca sa arate ca sunt indispensabili, punctand in mod exagerat. Un astfel de exemplu poate fi cel al colegului care se da drept mana dreapta a sefului. In cazul in care face asta si in sedinte, sefii pot observa acest lucru, iar urmarile ar putea fi exact contrariul a ceea ce isi doreste el.

Pasul 7: Nu iti citi e-mailurile si mesajele cu voce tare

Cititul cu voce tare a mesajelor si a textelor cu care lucrezi, ori vorbitul cu voce tare la telefon ii poate deranja pe colegi. De aceea, nu-ti citi e-mail-urile, sms-urile cu voce tare, coboara tonul cand vorbesti la telefon, nu folosi speaker-ul telefonului atunci cand vorbesti cu cineva la telefon. Gandeste-te ca si tu ai putea fi deranjat de astfel de manifestari ale unui coleg.

Pasul 8: Nu-ti face manichiura si pedichiura la birou

Sa iti tai unghiile, sa le pilesti sau sa le dai cu oja nu este o activitate potrivita la birou. “Sunetul pe care il face o unghiera atunci cand iti tai unghiile este cel mai deranjant sunet pe care il poti auzi cand esti la serviciu”, spun foarte multi angajati. In afara faptului ca aceasta activitate nu iti arata respectul fata de colegi, daca seful te vede facandu-ti manichiura la birou, o sa creada cel mai probabil ca nu iti place sa iti faci treaba.

Pasul 9: Nu fura mancare

Unul dintre cele mai des intalnite incidente de la serviciu se refera la disparitia mancarii din frigider. Daca ti-e foame, ar fi mai bine sa mergi si sa ceri de la colegii care au mancare, decat sa te autoservesti din mancarea lor. Nu face astfel de gesturi, nici tie nu ti-ar placea sa ti se intample! In plus, daca un coleg te prinde asupra faptului, nu vei mai avea parte de respectul celorlalti.

Pasul 10: Nu asculta muzica tare la birou

Daca vrei sa asculti muzica intr-un birou in care se afla mai multa lume, foloseste casti. Astfel, ceilalti nu vor fi deranjati de sunetul muzicii tale spaniole, clasice sau rusesti, iar tu vei putea avea propriul ritm si propria concentrare.

Toti acesti pasi nu garanteaza insa succesul tau la serviciu. Lor adauga-le concentrare, auto-motivare si dorinta de a face lucrurile cat mai bine, iar criza va trece fara emotii pentru tine.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea