IT & C

#bamboo #samsung #sony ericsson #nokia #greenpeace #verde #ecologic #telefon mobil

Vrei sa protejezi mediul? Alege telefoanele mobile ecologice

Tehnologia ecologica incepe sa acapareze tot mai multe teren. Industria de telefoane mobile pune si ea accent din ce in ce mai mult pe produsele ecologice din materiale reciclabile si nu numai.



De obicei telefoanele mobile de acest gen sunt mult mai simple din punct de vedere tehnic, dar aceasta simplitate are un scop precis, acela de a consuma cat mai putina energie.

Sony Ericsson premiati de Greenpeace

Sony Ericsson, Nokia sau Samsung sunt doar trei din producatorii mari de telefoane mobile care au inceput sa fie atenti la materialele folosite in productia terminalelor.

In anul 2008 Sony Ericsson a luat premiul Greenpeace pentru cele mai "verzi telefoane mobile", Greenpeace Greenest Electronics Award. Compania si-a administrat acest premiul pentru ca terminalele produse de ei nu au incluse in componenta lor PVC si au cel mai mic numar de chimicale toxice folosite la fabricarea.

Totodata, Sony Ericssons a lasat in urma lor alte nume mari ca Microsoft, Samsung, Nokia, Apple, Philips sau Nintendo care se afla pe ultimul loc in acest departament.

Tot aceasta companie are in proiect un terminal numit GreenHeart, un candybar cu carcasa din , material pe care si Samsung la folosit la telefoanele sale ecologice, tastatura de plastic reciclabila si incarcator cu consum minim de energie.

Totodata, manualele de folosire si intructiunile telefonului lipsesc din pachet pentru a economisi hartie si vor fi "livrate" in format HTML, iar ambalajul va fi si el din materiale biodegradabile.

Lansarea propriilor centre de colectare este un alt element al initiativei Sony Ericsson. In acest moment, acest demers se desfasoara in India, Taiwan, China, , Singapore, SUA si Mexic, unde au fost create mai bine de 500 de centre de colectare a telefoanelor mobile.

Nokia, protejeaza natura

Compania finlandeza Nokia se afla si ea pe lista producatorilor care fabrica telefoane ecologice . Modelul 3110 Evolve este primul pe lista telefoanelor ecologice dezvoltate de ei. Acesta este un candybar, cu o carcasa fabricata din materiale reciclate.

Unul din cele mai recente terminale Nokia, modelul N79, a fost si el catalogat drept ecologic dupa ce compania a lansat o versiune fara incarcator si in cutii mult mai mici. Specificatiile tehnice ale terminalului au ramas neschimbate, iar N79 Eco nu este un telefon cofectionat din materiale reciclate. Compania finlandeza spune ca noul telefon este ecologic pentru ca nu are la pachet incarcator. Acest lucru inseamna cutie de carton mai mica, adica mai putina hartie consumata.

De aici rezulta si mai putine transporturi si economii facute de Nokia pe acest segment. Compania mai precizeaza ca orice utilizator poate sa foloseasca incarcatorul vechi al altor modele Nokia compatibile. Nokia a declarat ca datorita cutiilor mai mici au economisit pana la 15.000 de tone de materiale de impachetat, 100.000 metri cubi de apa si au reusit sa diminueze cu 5000 de calatorii ale camioanelor de transport .

In plus, finlandezii spun ca cei 4,5 euro din suma totala a unui terminal Eco va fi dontat asociatiei de protejare a naturii WWF, World Wide Fund for Nature (cunoscut initial sub numele de World Wildlife Fund). Oferta companiei mai prezinta inca trei carcarse colorate pentru telefonul mobil in cauza.

Samsung contracareaza

Primul terminal al coreenilor care a fost catalogat drept telefon ecologic a fost E200 Eco. Show-ul World IT Show 2008 din Seul a fost gazda unei noi lansari de Samsung, modelele W510 si F268.

La fel ca E200 Eco, W510 este un telefon mobil confectionat din " bio-plastic " realizat din materiale naturale extrase din porumb. Mai mult, cand Samsung a produs noul W510, nu a folosit metale grele precum plumb, mercur si cadmiu, iar invelisul sau este solubil, termenul corect ar fi "water-soluble coating".

Modelul Samsung F268 vine cu accesoriile sale, inclusiv incarcatorul si castile care sunt si ele ecologice, deoarece acestea nu contin BFRs (Brominated Flame Retardant) sau PVC. Telefonul este dotat cu o functie care presupune o alarma ce avertizeaza posesorul terminalului mobil atunci cand bateria acetuia s-a reincarcat in totalitate pentru ca utilizatorul sa nu consume curent.

Si altii au idei ecologice

Producatorii de telefoane mobile nu sunt singurii care ingrijesc mediul. Operatorul de telefonie mobila O2 din Anglia a lansat un pentru telefonele mobile. Dispozitivul reduce consumul de energie cu pana la 70%. Acesta se numeste O2 Universal Charger si a fost construit sa se potriveasca cu aprope toate marcile mari de telefoane mobile de pe piata.

In prezent incarcatorul vine cu mufe pentru telefoanele Nokia, Samsung si Sony Ericsson ca la inceputul anului 2009 terminalele BlackBerry si iPhone sa poate beneficia si ele de acest incarcator.

Smartphone-ul Chute, gadget Pinocchio

Michael Laut, creatorul unui telefon unic, este de parere ca lemnul ar fi o solutie mult mai buna pentru telefoane. El este cel care a adus lumii design-ul lui Chute, un telefon cu o carcasa din bambus.

Smartphone-ul Chute este mult mai dur, dar mai usor si biodegradabil. In prezent acesta este doar un concept de telefon si specificatiile tehnice nu sunt disponibile, dar pentru ca se zvoneste clar ca este un smartphone.

Bamboo, telefonul biodegradabil

Bamboo este un alt concept de telefon mobil biodegradabil. Acesta a fost gandit de designer-ul independent Gert-Jan van Breugel care a inceput sa caute alte materiale pentru fabricarea telefoanelor si totodata modul in care acestea trebui incarcate. Astfel a luat nastere Bamboo.

Totusi, ideea din spate este foarte diferita. Cand telefonul nu mai este folosit, carcasa devine o adevarata comoara. Inauntrul ei exista seminte ale acestei plante care vor incolti, dand nastere unei plante. Pe langa bambus, telefonul mai are in componenta lui si bio-plastic, fabricat din materiale "crude" cum ar fi porumbul.

Producatorii spun ca au ales bambusul, pentru ca este o planta care creste foarte repede, iar la o recolta nu trebuie replantat. Radacina ramasa va da nastere in scurt timp la o alta planta, spre deosebire de un copacii normali, care odata taiati nu mai traiesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele