IT & C

Vinatoare romaneasca de bacterii in Groenlanda

Dupa o expeditie in insula de gheata, citiva cercetatori romani s-au intors cu o recolta de microorganisme pure si vioaie, excelente de folosit in industria farmaceutica si alimentara. Cinci cercetatori romani au facut o expeditie in Groenlanda pentru a analiza speciile de microorganisme care traiesc in gheata si sol, dar si pentru a testa zona in care vor amplasa un telescop.

Echipa a fost formata din Teodor Gheorghe Negoita, Mihaela Scinteie Cotarlet si Paul Andrei Iordache , de la Institutul Roman de Cercetari Polare, si Petre Popescu, Petre Paraschiv de la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Exploratorul Teodor Negoita este la a cincisprezecea expeditie intr-o zona inghetata, dar de data aceasta a fost ghidul cercetatorilor tineri. De la carnea de balena si de foca, pentru uz propriu, cei cinci au trecut si la prepararea in eprubete a organismelor vii din pamintul si gheata Groenlandei, in slujba stiintei.

Ei au identificat primii anumite specii de microorganisme, cum este Bacillus Spergilus.„Aceste rezultate sint folosite in producerea de medicamente, a detergentilor, in industria alimentara. Noi am folosit rezultatele pentru biomasa furajera, adica pentru hrana animalelor, dar altele ajuta la procesul de fermentatie, fabricarea brinzeturilor, la conservare, la poducerea drojdiei, pentru congelari si asa mai departe”, spune Teodor Negoita. Cercetatorul crede ca bacteriile din zone cum este si Groenlanda sint nepoluate si mult mai active.

„Unele traiesc timp de mii de ani fara sa se modifice, iar pentru cercetatori este cea mai buna baza de cercetare, care nu este costisitoare. Si companiile din strainatate s-au indreptat spre utilizarea resurselor biologice din zonele extreme ale globului si utilizeaza rezultatele venite de la universitati, dar fac profit de miliarde de dolari”, spune zimbind Negoita.

Insa efectele grave ale schimbarilor climatice i-au pus mai serios pe ginduri pe cei cinci cercetatori romani. Ei au observat ca sint diferente mari de temperatura de la o saptamina la alta. „Cind am ajuns, pe 14 martie, erau minus 25 de grade si cind am plecat, in aprilie, deja erau 0 grade.

Iar in urma noastra au inceput furtunile si vintul puternic care batea cu 120 de kilometri pe ora. Marea nu a mai inghetat de 15 ani, ghetarii incep sa se topeasca, iar solul elimina hidrocarburi, adica metan, prin dezghetare”, anunta Teodor Negoita.

Cercetatorii de la Institutul Astronomic al Academiei Romane vor amplasa in Groenlanda, cel mai probabil in luna decembrie a acestui an, un telescop automatizat care sa functioneze in conditii polare.

Telescopul va fi amplasat in baza americana de la Kangerlussuaq, cind incepe noaptea polara. Partea optica pentru dispozitiv a fost importata din SUA, iar partea de montura urmeaza a fi realizata in Romania.

„Am facut o serie de teste stiintifice pentru a gasi un loc pentru amplasarea unui modul autonom pentru observatiile in zona polara, si anume numarul de nopti senine si transparenta atmosferei”, explica inginerul Petre Paraschiv.

Telescopul va fi facut sa reziste la temperaturi de minus 40 de grade Celsius si a costat aproximativ 85.000 de euro, fara manopera sau proiectare. Institutul Astronomic va intra in contact cu telescopul din Romania, prin Internet si satelit.

„Noi o sa-i dam comenzi, iar el filmeaza si stocheaza datele. Pe noi ne intereseaza, din punct de vedere optic, corpurile ceresti care sint si surse radio, adica acele stele care emit radiatii. Astfel vom calcula pozitionarea exacta a corpurilor, care sint puncte de reper pentru cei care merg in spatiu“, spune Petre Paraschiv.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele