IT & C

#non-latin #adresa internet #icann

UPDATE: Adresele de net cu caractere non-latine au fost aprobate

ICANN a aprobat prin vot proiectul care prevede folosirea literelor arabe, chineze, japoneze, grecesti , hinduse sau chirilice pentru adresele web.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) este organismul care stabileste si aplica tiparele pentru functionarea Internetului.

Hotarare internationala

Hotararea a fost luata la sfarstiul unui unui congres international care a avut loc la Seul, iar aceasta modificare este una dintre cele mai substantiale cunoscute in intreaga istorie de patru decenii a internetului.

Primele mostre ale noului IDN (Internationalised Domain Names) ar putea aparea la jumatatea lui 2010, iar doritorii pot incepe sa trimita cererile de aplicare incepand cu data de 16 noiembrie a acestui an.

Miliarde de utilizatori

Aceasta initiativa va fi cu siguranta foarte apreciata, pentru dintre cei 1,6 miliarde de utilizatori de Internet la nivel mondial, mai mult de jumatate folosesc alte alfabete decat cel latin.

In lipsa unei solutii universal valabile, unele tari care se confruntau cu dificultati in folosirea alfabetului latin au implementat metode care "pacaleau" restrictiile sistemului DNS (Domain Name System).

Astfel utilizatorilor le era permisa tastarea in propriul limbaj. Totusi, odata cu inerenta aprobare a proiectului IDN, astfel de solutii nu-si vor mai avea rostul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele