IT & C

Un dictionar neuronal pentru citirea gandurilor

Cautand sa patrunda tainele personalitatii umane, neurologii au reusit sa surprinda legatura dintre circuitele neuronale si cuvinte specifice, astfel incat drumul este deschis spre realizarea unui dictionar cerebral.

Incercand sa surprinda fundamentul material – dat de legaturile neuronale stabilite – al conceptelor pe care le folosim in fiecare zi, oamenii de stiinta incearca sa dea seama de procesele mentale aferente.

Publicatia italiana La Repubblica informeaza ca o echipa de cercetatori americani – condusa de Tom Mitchell de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh – a reusit sa descifreze o parte a codului lingvistic al creierului, identificand unele circuite neuronale care se activeaza in momentul in care ne gandim la unele cuvinte legate de obiecte concrete, precum ‘ dulap ’, ‘floare’ etc.

Potrivit cercetatorilor, astfel de studii asupra creierului uman ar putea duce in viitor la formarea unui adevarat dictionar cu ajutorul caruia sa poata fi citite gandurile din mintea cuiva.

Folosind rezonanta magnetica functionala , care fotografiaza creierul in timp real, asupra unui grup de voluntari, s-a reusit observarea diverselor combinatii de retele neuronale, fiecare asociata unui cuvant.

Plecand de la aceste asociatii si folosind calcule statistice, oamenii de stiinta au reusit sa deduca un adevarat cod cuprinzand mii de cuvinte care au la baza criptograme neuronale. Profesorul Mitchell recunoaste insa ca, pentru moment cel putin, nu exista un vocabular extins al retelelor neuronale, dar spera ca in viitor acesta va fi atat de extins incat sa duca la descifrarea codului creierului.

Dincolo insa de lipsa de complexitate a actualului vocabular, cercetatorii stiu ca spre exemplu conceptele abstracte nu au circuite cerebrale aferente, ceea ce ar putea sugera autonomia mintii umane.

Mai mult decat atat, majoritatea cercetarilor de neurologie sugereaza ca functionarea creierului da seama de un proces dinamic ce cu greu ar putea fi cuantificat in structuri neuronale fixe, tocmai pentru ca suportul material cerebral exprima o personalitate care, aceasta, poarta amprenta unicitatii.

Cercetatorii americani cred ca dictionarul ar putea avea multiple aplicatii dincolo de simpla lectura a gandurilor oamenilor intr-o mai buna intelegere a maladiilor precum schizofrenia, paranoia, autismul si altele.

Aceasta nu este prima incercare a oamenilor de stiinta de a intra in mintea oamenilor, studiile recente aratand ca rezonanta magnetica ar putea fi folosita pentru depistarea mincinosilor, intrucat atunci cand cineva minte se activeaza mai multe regiuni cerebrale decat atunci cand se spune adevarul.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului