IT & C

UE ieftineste Romania digitala

Aflate la inceput de drum, sistemele de pozitionare globala (GPS) comercializate pe piata romaneasca sint inca destul de scumpe, din cauza lipsei de concurenta. Preturile vor scadea in urmatorii ani, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Reprezentantii CS-Software, una dintre companiile care vind sisteme de navigatie prin satelit in Romania, spun ca, cel putin pentru moment, preturile pentru achzitionarea de GPS-uri sint destul de mari.

In prezent, lipsa de concurenta din domeniul hartilor rutabile ale Romaniei duce automat la un pret aproape prohibitiv, comparativ cu preturile din Europa de Vest. Apreciem ca acest lucru se va rezolva in aproximativ 12-24 de luni, a declarat pentru Cotidianul reprezentantul companiei, Gabriel Ciobotaru. Romania a intrat in rindul tarilor cu posibilitate de navigatie prin GPS, dar sintem inca la inceput, a conchis Ciobotaru.

Incepind cu 1 ianuarie 2006, CS-Software vinde si harta rutabila a Romaniei, care include 58 de orase cu detalii complete, cum ar fi numere de strada sau cod postal, si 95 de orase detaliate la nivel de strada.

Sistemele de navigatie prin satelit sint folosite atit pentru ghidarea soferilor pentru a gasi ruta cea mai buna in parcurgerea unui traseu, cit si pentru supravegherea autovehiculelor sau gasirea acestora in cazul in care au fost furate.

Romania, pusa pe hard

Incepind cu 1 ianuarie 2006, Proiectul Romania Digitala, realizat din fonduri publice , pune la dispozitia utilizatorilor versiunea 1.14 a hartii rutabile a Romaniei. Atlasul Digital al Romaniei este destinat platformelor Garmin, detinatorul a circa 85% din piata mondiala de GPS-uri de uz civil.

Noua harta imbina informatii turistice si de afaceri cu detalii referitoare la relieful, padurile, apele, caile ferate, localitatile si caile de acces in zonele respective, a sustinut Bogdan Condurateanu, directorul tehnic al proiectului.

Atentionare pe DN1

Preturile pentru achizitionarea unor sisteme Garmin incep de la 200 de dolari si urca pina la 1.400 de dolari pentru varianta Deluxe. Potrivit lui Condurateanu, clientii primesc drept bonusuri avertizarile referitoare la camerele video instalate pe Drumul National 1.

GPS-urile americanilor sint distribuite la noi prin intermediul Sheba Distribution. Produsele vor fi prezente in curind si pe rafturile marilor magazine de electronice din tara, a conchis Condurateanu.

Israelul ne acopera cu iGO

Compania israeliana GPS&More HC a lansat in Romania la sfirsitul anului trecut sistemul de navigatie prin satelit iGO, care are cea mai mare acoperire a tarii din punctul de vedere al oraselor incluse. Sistemul prezinta 153 de orase, inclusiv resedinte de judet, la nivel de strada si numar. In plus, harta include si peste 12.000 de puncte de interes din tara, printre care benzinarii, puncte service, bancomate, hoteluri, restaurante, a afirmat reprezentantul companiei israeliene, David Wiernick.

Noul produs se gaseste in retelele Domo, Flamingo si Future Shop, iar in curind se va comercializa si in hypermarketuri, a declarat Wiernick.

iGO este prezent in Romania in doua variante de sisteme de navigatie rutiera: sistemul mobil de navigatie, adresat soferilor, dar si pietonilor, si sistemul fix, care se incorporeaza in computerul de bord al limuzinelor.

Pretul la care poate fi achizitionat software-ul acestui sistem este de 830 de lei noi. Intregul sistem poate fi cumparat pentru 2.400 de lei noi. Bogdan Blinda, country sales manager al GPS&More Romania, a declarat ca se asteapta ca 20.000 de clienti sa cumpere aceste sisteme in anul 2006.

Sisteme de management auto

O alta aplicatie a GPS-ului pentru automobile este sistemul de protectie. Sistemul de alarma prin GPS este folosit pentru localizarea masinii, in caz de furt sau de accidente. Sistemul GPS are si aplicatia managementul flotelor de autovehicule folosite pentru transport. Astfel, informatia privind pozitia vehiculului este transmisa de unitatea instalata la bord catre centrul de monitorizare. Acest serviciu permite eficientizarea costurilor prin stabilirea unor rute optime de parcurs. In plus, sistemul permite instalarea de camere video pentru observarea modului in care decurg diferite activitati in care sint folosite autovehiculele. GPS Romania, firma care comercializeaza aceste tipuri de sisteme, vinde versiunea G2i la pretul de 1.145 de euro.

Importatorii lasa GPS-ul in fabrica

Desi unele autoturisme de lux au instalate la bord din fabrica echipamente de navigare, acestea nu sint utilizabile in Romania din cauza lipsei hartilor digitale compatibile. Spre exemplu, grupul Fiat a implementat sistemul GPS la aproape toate modelele, acesta fiind disponibil in pachetul Connect Nav. Aceasta facilitate nu se gaseste insa, momentan, la modelele Fiat, Alfa Romeo, Lancia si Maserati importate in Romania de AutoItalia Group, deoarece nu este disponibila harta pentru Romania, ceea ce face inaplicabil sistemul GPS, a declarat Sorin Arecco, din cadrul departamentului de relatii publice a AutoItalia. In general, cei care aleg ca dotare optionala, deci contra cost, sisteme de navigatie sint oameni de afaceri care calatoresc mult in afara tarii, a spus Alina Rancu, responsabil PR din cadrul Automobile Bavaria . Aceasta dotare optionala costa la modelele BMW intre 1.600 de euro pentru GPS Business si 1.810 euro pentru GPS Profesional. Noi oferim masini dotate cu acest echipament, dar hartile sint functionale abia de la iesirea din Ungaria, a declarat Rancu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele