IT & C

Trei superplanete Pamant in jurul unui soare mai mic

In goana dupa sisteme solare care adapostesc planete asemanatoare Pamantului, cativa observatori ai cerurilor au reusit sa depisteze trei planete mult mai mari decat planeta noastra, dar cu unele trasaturi asemanatoare orbitand un soare mai mic decat cel care ne lumineaza pe noi.

Sciencenews.com informeaza ca Stephane Udry si Michel Mayor de la Observatorul din Geneva, Elvetia, au anuntat descoperirea celor trei planete pe 16 iunie la o conferinta tinuta in Nantes, Franta.

Planete stancoase, cele trei SuperPamanturi sunt de patru pana la noua ori mai mari decat Pamantul nostru. Ele orbiteaza steaua HD 40307 cu 80% din masa soarelui nostru, aflata la numai 42 de ani-lumina de noi.

Si cu toate ca planetele se afla prea aprope de soarele lor pentru a putea sustine viata, ele se inscriu deja in siragul de planete recent descoperite care poarta unele similitudini cu locul pe care-l ocupa Pamantul in sistemul nostru solar – fapt care a facilitat dezvoltarea vietii.

Cele trei planete au fost descoperite printr-o tehnica deja binecunoscuta: mici neconcordante in observarea miscarii unei stele care denota atractia gravitationala exercitata asupra unor planete ce nu se vad in mod direct.

Cu ajutorul acestei tehnici au fost observate zeci de planete gigantice, asemanatoare lui Jupiter , dar pentru ca planetele sunt mult mai mici decat soarele in jurul caruia orbiteaza, ele se observa si mai greu.

Echipa lui Mayor a folosit un observator din La Silla, Chile, timp de cinci ani pentru a studia miscarea stelei si a da la iveala prezenta nevazutelor planete. Plecand de la prima pana la ultima planeta, sistemul solar este alcatuit din planete cu o masa de 4.2, 6.8 respectiv 9.4 mai mare decat cea a Pamantului.

Un alt vanator pasionat de planete extrasolare, David Charbonneau de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian Cambridge , spune ca “Detectarea unui triplet de SuperPamanturi este monumentala. Inainte de toate, demonstreaza remarcabilele progrese de precizie la care s-a ajuns in privinta masuratorilor atinse de ultimele instrumente.

In al doilea rand, detectarea a trei presupuse planete stancoase ce orbiteaza un singur soare este istorica daca ne gandim ca sistemul este destul de asemanator cu al nostru”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele