IT & C

#televizor #versus #lcd #plasma

Televizor LCD vs. plasma

Atunci cand vrei sa cumperi un televizor, prima intrebare este care este cel mai bun: unul cu LCD sau unul cu  plasma. Iata un ghid care poate fi de ajutor oricarei persoane care doreste sa achizitionare una din cele doua tehnologii.



Tehnologia televizoarelor cu plasma

Ecranul unui astfel de televizor este format dintr-o matrice de pixeli, fiecare punct fiind format la randul lui din trei subpixeli: unul rosu, unu albastru si altul verde. Culoarea acestora este data de un strat de fosfor rosu, albastru, respectiv verde. Fiecare subpixel reprezinta practic o celula care contine un amestec de gaze (xenon inert si neon).

Pentru activarea unui subpixel, un semnalul electric este transmis printr-un electrod de adresare si unul electrod de afisare care se intersecteaza in zona subpixelului respectiv. Astfel, un curent va trece prin gazul din celula cu pricina, se vor produce fotoni care degaja lumina invizibila pentru ochiul uman, dar suficienta pentru excitarea fosforului colorat si pentru producerea de lumina pe care spectatorul o poate percepe.

Televizoarele LCD ( Liquid Crystal Display )

Ecranul unui televizor LCD este format din doua panouri de sticla, intre care exista un strat de cristale lichide. In spatele primului panou este plasata o sursa de lumina, iar celalalt panou este cel vizibil, pe care sunt afisate imaginile. Panoul anterior include tranzistori foarte mici, care, in momentul in care sunt alimentati cu energie electrica, isi vor modifica pozitia si vor lasa sa treaca lumina dinspre panoul cu tranzistori spre panoul de sticla colorata.

Marimea ecranului

Daca vorbim despre un televizor cu plasma, putem alege modele a caror diagonala variaza intre 32 de inch si 63 de inch. Exista deja si plasme cu o diagonala mult mai mare, ca 103 inch, dar acestea nu sunt cele mai cautate, mai ales din cauza pretului inca mult prea ridicat. Panasonic si-a anuntat deja planurile de a lansa plasme cu o diagonala de 150 de inch. Aceasta tehnologiei a fost prezenta deja la Consumer Electronics Show 2009, dar lansarea pentru publicul larg va avea loc in 2010.

Pe de alta parte, monitoarele sau ecranele LCD (Liquid Crystal Display) pot sa inceapa de la o diagonala de 13 inch si sa ajunga la 65 de inch. Exista si LCD-uri cu o diagonala mai mare de peste 100 de inch, dar pretul lor este inca ridicat.

Totusi, cele doua tehnologii sunt destul de asemanatoare si ambele tipuri de ecrane promit imagini clare, realiste, frumos "decorate" cu milioane de culori. Unul din factorii de decizie este pretul. Ecranele LCD vor fi intotdeauna mai ieftine decat plasmele.

Unghi de vizualizare si rata de contrast


Unghiul de vizualizare in cazul unei plasme este de 178 de grade, care nu difera mult cu cel al LCD-urilor de 175 de grade. Contrastul si nivelul de negru mult mai aproape de realitate sunt factori care pot influenta decisiv in favoarea plasmei.

Plasmele au ajuns la o rata de contrast dinamic de 1.000.000:1 si 30.000:1 contrast nativ, dar cu nivele de negru mult mai bune. In tabara opusa, LCD-urile au ajuns si ele din urma rata de contrast a plasmelor, dar nivelele de negru sunt inca o problema pentru ele.

Slabiciuni

Cea mai mare problema cu care s-au confruntat producatorii si utilizatorii de televizoare cu plasma au fost asa-numitele "arsuri" cauzate de afisarea pentru o perioada mai lunga de timp a unei imagini statice. Aceste imagini-fantoma sunt rezultatul excitarii fosforului de catre lumina UV, iar acesta ramane incarcat pentru mai mult timp. Din fericire, aceste neplaceri au fost remediate recent de catre producatorii de televizoare, iar efectul arderii imaginii a fost eliminat prin diferite tehnici.

In anumite situatii, si ecranele LCD pot suferi din cauza aceleiasi imagini fantoma, efect care survine unei sarcini electrice retinute de un pixel, acesta pastrand luminozitatea si culoarea initiala chiar si dupa ce acesta a fost dezactivat.

Durata vietii

Teoretic, plasmele au o viata cuprinsa intre 30.000 si 60.000 de ore. Panasonic a anuntat ca noile plasme se apropie de 100.000 de ore de viata.

LCD-urilor au o viata echivalenta cu cea a televizoarelor cu plasma, adica de 30.000 pana la 60.000 de ore. Totusi, in cazul LCD-urilor, ai posibilitatea de a schimba sistemul de iluminare backlight, iar, datorita preturilor mult mai avantajoase, un ecranul unui televizor LCD poate fi inlocuit mult mai usor.

Totodata, un LCD este mult mai usor decat o plasma care va avea nevoie de multe ori de suporti auxiliari pentru montarea lui pe un perete.

Consumul


LCD-uriule consuma mai putin curent. Este bine de stiut ca Uniunea Europeana discuta despre posibilitatea interzicerii vanzarii de televizoare cu plasma din cauza consumului mult mai mare de energie in comparatie cu ecranele LCD sau cu traditionalele televizoare cu tub catodic. Totusi, este greu de crezut ca o asemenea restrictie va fi impusa prea curand.

Exemple concrete

Un televizor cu plasma ale carui specificatii ar trebui sa multumeasca orice cumparator cu buget mediu este Panasonic TH-42PY8P, model cu diagonala de 42 inch (106 cm), care ofera rezolutie Full HD (1920 x 1080). Ecranul ofera un contrast nativ de 20.000:1 si unul dinamic de 1.000.000:1, iar frecventa 100 Hz Double Scan asigura o miscare naturala a imaginilor redate. Televizorul ofera doua porturi de conectare HDMI pentru transmiterea in conditii optime a semnalului HD de la surse precum player Blu-Ray sau consola de jocuri catre ecran. Acest model este disponibil la DVDPlanet.ro pentru aproximativ 3300 RON.

Dintre televizoarele LCD, un prim concurent (din punct de vedere al accesibilitatii) este Samsung LE32A558, televizor capabil sa redea rezolutie Full HD, dar care ofera o diagonala mai mica, de numai 32 de inch (81 cm). Contrastul asigurat este de 15.000:1, iar conectorul PC va simplifica mult transferul semnalului HD catre ecran. Asta nu inseamna ca nu ai la dispozitie si o mufa HDMI, pentru conectarea altor surse de continut HD. Televizorul poate fi cumparat fdin magazinul online PCFun.ro si costa aproximativ 2500 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele