IT & C

#sistem de navigatie #gps #personal navigation device

Steaua Nordului in versiune moderna: GPS-ul (2)

Atunci cand vrei sa iti cumperi un GPS trebuie sa ai in vedere cateva elemente: ecranul, functiile si durata bateriei.

Daca nu te incumeti la un asemenea gadget, tehnologia iti prezinta si cateva alternative.

Ecranul

Unul dintre elementele principale ale dispozitivului este ecranul, a carui luminozitate trebuie sa fie propice atat pentru afisarea hartilor in lumina solara directa cat si pentru vizualizarea lui in timpul noptii fara sa oboseasca ochii soferului.

O rezolutie slaba sau afisarea informatilor pe un ecran alb negru te pot deruta. Alege un GPS color pentru a putea intelege corect traseul.

De asemenea, incearca sa eviti ecranele care emit multa lumina atunci cand sunt folosite pe intuneric daca GPS-ul nu are mod de noapte. Modul de noapte este o functie prin care GPS-ul isi schimba automat culorile ecranului pentru a nu deranja conducatorul auto. Marimea minima pentru un ecran este in general de 3,5 inch, adica 8,89 cm. Un ecran cu o dimensiune mai mica ar deveni dificil de urmarit.

Functii

Majoritatea dispozitivelor GPS ofera doar functiile de gasirea rutelor si traseelor, dar modelele mai evoluate suporta si diferite standarde de conectare la internet si de primire a informatiilor despre incidentele din trafic sau plasarea radarelor si a camerelor de supraveghere a circulatiei.

Acum, majoritatea modelelor de GPS vin cu suport pentru redare de muzica in mai multe formate decat standardele .mp3. Totodata, acestea pot afisa imagini foto si clipuri video sau chiar pot capta imagini, fiind dotate cu camere foto, dar cu senzori foto modesti, de maxim doi megapixeli.

Toate dispozitivele de navigare suporta formate de voce in mai multe limbi. Este bine de stiut ca unele GPS-uri prind semnalul mai greu sau deloc, daca parbrizul masinii este atermic. In aceste cazuri, solutia vine prin montarea unui senzor GPS cu fir (sau Bluetooth) in portiunea "libera", plasata in general in spatele oglinzii retrovizoare centrale.

Alimentare

Dispozitivele sunt alimentate de cate un acumulator Litiu-Ion sau Litiu-Polimer iar autonomia acestuia este de aproximativ cinci ore in cazul in care GPS-ul nu este conectat la mufa de bricheta a masinii.

In cazul in care GPS-ul reda si .mp3-uri, iar aceasta caracteristica este folosita, bateria unui GPS va rezista mult mai putin.

Toate GPS-urile vin la pachet cu un cablu de alimentare pentru masina. Astfel, bateria poate fi incarcata in mers din automobilul propriu.

Spatiu de stocare

In general, GPS-urile ofera un anumit spatiu pentru stocarea interna, iar memoria poate fi marita cu ajutorul cardurilor suplimentare.

Continutul stocat pe un GPS este format in principal din fisiere text (.txt) care contin informatii despre puntele de interes, harti si software-ul de navigare.  Hartile si softul ocupa in general peste 1 GB din memoria GPS-ului.

Cum il poti achizitiona

In prezent, in Romania GPS-urile se gasesc prin distribuitori autorizati, magazine online sau chiar la "mana-a-doua". Toate acestea ofera garantie pentru dispoztivele achizitionate. Multe magazine online folosesc denumirea de PND pentru navigatoarele GPS, aceasta acronim insemnand Personal Navigation Device .

GPS-urile se pot cumpara direct prin producator. In acest caz vei avea la dispozitie si toate update-urile de harti si software compatibile cu dispozitivul, gratuit. Oferta magazinelor specializate este foarte variata in cazul hartilor si sunt oferite diverse configuratii din care utilizatorul poate alege dupa buget sau dupa interes. Daca nu iesi din tara prea curand poti sa achizitionezi doar o harta a Romaniei.

GPS-urile se pot gasi in magazinele online de electronice, gen emag.ro, cel.ro sau okazii.ro. Reprezentatii oficiali dispun de site-urile proprii de vanzare, Mio, Garmin sau Evolio sau altii.

Alternative la GPS-uri

Una din calitatile din ce in ce mai cunoscute, apreciate sau utilizate ale telefoanelor mobile moderne reprezinta capacitatea acestora de a reda afisa harti, pentru ca tot mai multe telefoane mobile vin cu receptor GPS incorporat care are si functii aGPS.

Totusi, urmarirea unui traseu pe un telefon mobil poate fi foarte obositare. Din aceeasi gama, utilizatorii pot folosi si PDA-ul sau orice alt smartphone cu aceasta functie. In general terminalele mai complexe au si un ecran mai bun sau software-uri mai precise.

In general telefoanele mobile nu sunt folosite pe post de GPS-uri pentru auto pentru ca utilizatorii gasesc foarte greu hartile si software-ul de navigatie corespunzatoare unui model. In prezent, cel mai bun telefon mobil cu GPS este HTC Cruise. Acesta vine cu harti si software de navigare.

Alte dispozitive care ar putea inlocui un GPS ar fi consolele portabile. In prezent singura consola de joc care suporta GPS este Sony PSP (Sony PlayStation Portable). Totusi, aceasta vine cu un modul separat care trebuie atasat consolei. Vestea proasta este ca hartile si software-ul de navigatie pentru aceste console se gasesc foarte greu si exista foarte putine update-uri pentru ele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele