IT & C

Spam + virusi = 187 milioane de dolari

Pentru 2005, prognozele sunt destul de sumbre in ceea ce priveste securitatea sistemelor. Expertii romani in securitate informatica vorbesc de o "regrupare a atacurilor pe Internet", spam-ul, phishing -ul si programele spyware devenind amenintari tot mai importante.
Amenintarile tind sa fie din ce in ce mai complexe, cu scop financiar declarat si indreptate tot mai mult impotriva companiilor. Cele mai multe amenintari vor continua sa utilizeze rutine de dezactivare a antivirusilor si a celorlalte masuri de securitate pentru a reusi sa corupa sistemul atacat. De asemenea, utilizarea tot mai des a tehnicilor de redirectionare a traficului Web, precum si folosirea de site-uri-capcana vor trebui sa duca la reglementari si politici mai stricte in domeniul navigarii pe Internet, sunt de parere expertii GeCAD. Conform unor studii, un angajat pierde in medie 15 minute zilnic pentru citirea si stergerea unor mesaje nedorite (virusi sau spam). Avand in vedere comportamentul similar al utilizatorilor romani, aceasta pierdere de productivitate costa firmele romanesti aproximativ 187 milioane de dolari/an.

"AVANTAJ" PENTRU LICENTE. Timpul dintre descoperirea unor vulnerabilitari si exploatarea acestora de catre atacatori va fi din ce in ce mai scurt, ceea ce va necesita un grad de alerta sporit din partea administratorilor de retea, precum si instalarea de programe automate de actualizare de catre utilizatorii individuali. In acest domeniu se va vedea diferenta intre cei care utilizeaza sisteme de operare si aplicatii piratate, care nu beneficiaza in general de actualizari automate, si cei care utilizeaza legal respectivele programe software, spun expertii romani.

"FACILITATI". Un factor care a stimulat procesul crearii de virusi in 2004 a fost disponibilitatea codurilor-sursa ale virusilor, facute publice pe Internet, ceea ce a permis hackerilor sa creeze intr-un ritm foarte rapid noi variante prin modificarea codului original.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele