IT & C

#phoenix mars #nasa #marte

Sonda spatiala Phoenix Mars ar putea supravietuit iernii martiene

Cei de la NASA asteapta in continuare sa descopere daca Phoenix Mars , cea mai recenta sonda spatiala care a ajuns pe Marte, mai este in "viata".

Inca nu se stie daca Phoenix Mars a reusit sa supravietuiasca iernii arctice martiene care tocmai a luat sfarsit.

Conditii vitrege

Astfel, in prima saptamana a lunii aprilie, sonda orbitala Mars Odyssey a inceput sa faca inconjorul planetei Marte in incercarea de a detecta, pentru a treia oara, daca Phoenix Mars mai este in "viata", aceasta nefiind facuta sa reziste unor asemenea intemperii.

Primele cercetari asupra lui Phoenix Mars s-au facut in lunile ianuarie si februarie ale lui 2010, timp in care sonda spatiala nu a raspuns semnalelor lui Odyssey. Totusi, ultimele imagini trasmise de Phoenix Mars indica faptul ca sub primul strat al litosferei de pe Marte exista apa inghetata.

Primavara martiana

Sonda spatiala Mars Reconnaissance Orbiter, care a survolat orbita lui Marte in luna februarie 2010, a transmis imagini cu disparitia graduala a ghetii de pe suprafata planetei, odata cu instaurarea primavarii martiene.

Mars Phoenix a aterizat pe Planeta Rosie in data de 25 mai 2008 si a functionat in iarna martiana timp de doua luni, mult mai mult decat s-au asteptat cei de la NASA. Este posibil ca sonda spatiala sa "traiasca" odata ce panourilor solare vor acumula destula energie pentru a transmite semnale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele