IT & C

Sanyo produce discuri optice din porumb

Discurile optice au la baza un polimer derivat din porumb si desi sunt la fel de rezistente ca discurile actuale din plastic, produsele MildDisk sunt biodegradabile .


Compania declara ca acesta tehnologie este folosita in premiera mondiala si va incepe comercializarea discurilor MildDisc in luna decembrie. La inceput vor fi vizati distribuitorii principali de CD-uri, VideoCD-uri, CD-ROM-uri, declara Ryan Watson, purtator de cuvant al companiei Sanyo , cu sediul in Osaka.


Discurile au fost create ca raspuns pentru o problema specifica multor produse din plastic: in momentul debarasarii de aceste materiale sau se emana gaze toxice in cazul in care sunt arse sau daca se ingroapa acestea nu se autodistrug, lucru extrem de grav penru generatiile viitoare. MildDisc-urile se vor degrada dupa o perioada de 50 de ani si se dezintegreaza in apa si dioxid de carbon, declara Watson. Aceasta perioada de 50 de ani este suficienta pentru ca utilizatorii sa nu-si faca probleme ca vor pierde informatiile stocate pe aceste suporturi.


Productia discurilor va incepe in momentul in care Cargill Dow LLC din Nebraska va transforma porumbul intr-un acid plilactic. Acest lucru se obtine prin prelucrarea porumbului si separarea amidonului, care apoi va fi procesat pentru obtinerea dextrozei nerafinate. In urma unui proces de fermentare similar celui din productia de bere dextroza este transformata in acid lactic. Acidul este transformat intr-un polimer pe baza caruia Sanyo va produce discurile optice printr-un proces pe care compania l-a perfectionat impreuna cu Mitsui Chemicals Inc. Japonia, procedeu pentru care cele doua companii au solicitat brevetare.


Sanyo estimeaza ca sunt necesari 85 de boabe de porumb, fiecare cantarind in medie 0,5 grame pentru producerea unei cantitati suficiente de polimer pentru un disc optic de 12 cm.


Pentru inceput productia se va orienta catre discurile deja inregistrate cu diferite date, pentru ca doar intr-o etapa ulterioara sa se produca discuri rescriptibile. DVD-urile bazate pe aceasta tehnologie nu sunt n planul producatorilor in viitorul apropiat, dar nu sunt excluse ca posibilitate de productie.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele