IT & C

Rusia vrea sa trimita maimute pe Marte

Centrele de cercetare spatiala rusesti pregatesc maimute prin experimente care implica expunerea la radiatii pentru o eventuala calatorie pe Marte!

BBC News informeaza ca Institutul Medical de Primatologie din Sochi, Rusia, undeva langa Marea Neagra, are deja o traditie in folosirea maimutelor in experimente cu o finalitate care implica programele spatiale.

In programul spatial care se pune la punct in Federatia Rusa si care tinteste o misiune pe Marte, macacii vor fi primele maimute care sa experimenteze nivelurile de radiatii care se presupune ca ii pot intampina pe astronautii rusi in spatiu.

Directorul institutului, Boris Lapin, spune ca “Oamenii si maimutele au aproximativ sensibilitati identice pentru doze mari si mici de radiatii. Astfel incat, e mai bine sa se faca experiente pe macaci si nu pe caini sau alte animale”.

marteAstfel, institutul incearca sa selecteze macaci care, eventual, sa faca o calatorie pe Marte inaintea oamenilor. Dupa doi ani de experimente, cele mai capabile 40 de maimute vor fi trimise Institutului de Probleme Biomedicale din Moscova, unde oamenii de stiinta rusi studiaza biomedicina aerospatiala.

In paralel cu experimentele efectuate pe maimute, in Moscova se pregateste un alt proiect: ‘Marte – 500’, in care se va incerca o simulare a unei misiuni pe planeta rosie. Voluntarii vor trebui sa stea inchisi pentru circa 17 luni intr-o imitatie de naveta spatiala , cu toate ca o adevarata calatorie pe Marte nu va putea avea loc in urmatorii 10 ani.

Misiune cu probleme

Pe langa rezistenta la radiatii, oamenii de stiinta vor sa testeze reactia maimutelor la conditii prelungite de viata in izolare si lipsa de gravitatie , cu o dieta speciala de sucuri si fructe-piure.

macacFolosirea, insa, a primatelor pentru experimente periculoase a atras atentia organizatiilor ecologiste care lupta pentru protejarea animalelor, dar si a unor centre de cercetare din Europa. Astazi Rusia este una dintre putinele tari in care mai au loc experimente pe maimute.

Boris Lapin recunoaste ca institutului pe care-l conduce i-au fost aduse mai multe obiectii din partea colegilor europeni, ingrijorati de experimentele ce vor avea loc, dar un cercetator din cadrul institutului, Anaida Shaginyan, spune ca “desigur, imi pare rau pentru maimute, ar putea sa moara, dar experimentele sunt necesare pentru a proteja viata cosmonautilor care vor merge pe Marte in viitor”.

Maimute veterane ale spatiului

Macacii folositi fac parte dintr-un program mai amplu de crestere a lor pentru misiuni spatiale, astfel incat ei nu vor trebui capturati. 12 maimute din aceasta specie au fost trimise deja in spatiu in misiuni sovietice sau rusesti.

Abrek si Bion au fost primele maimute care sa calatoreasca in spatiu in decembrie 1983 pentru o misiune de 5 zile. Doi ani mai tarziu, maimutele Verny si Gordy au petrecut sapte zile in spatiu.

In 1987 Dryoma si Yerosha au petrecut nu mai putin de doua saptamani pe orbita, pentru ca dupa ce s-au intors pe Pamant sa fie prezentate chiar liderului cubanez Fidel Castro, care trebuie sa fi fost foarte mandru ca da mana cu stramosul omului comunist.

Dupa care au urmat alte misiuni cu maimute in 1989, 1992 si 1996, pentru ca proiectul sa fie oprit pentru ca Rusia nu mai avea bani sa-l intretina.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele