IT & C

Primul virus care se transmite prin MMS

Cercetatorii antivirus au identificat primul virus pentru telefonie mobila care se transmite prin intermediul mesajelor multimedia MMS . Noul virus, botezat "CommWarrior", afecteaza telefoanele ce folosesc sistemul de operare Symbian series 60.
Primul virus conceput pentru telefoanele mobile dotate cu sistem de operare se transfera de la o "gazda" la alta prin intermediul tehnologiei wireless, bluetooth. Astfel, virusul Cabir, aparut in vara anului trecut, in Filipine, a avut nevoie de 6 luni ca sa ajunga din Asia in SUA, raspandirea sa fiind inceata datorita faptului ca tehnologia bluetooth actioneaza pe o distanta de maximum 15 metri intre doua dispozitive. Spre deosebire de Cabir, virusul CommWarrior se raspandeste prin mesajele multimedia MMS, dar si prin bluetooth. Si cum mesajele MMS se trimit de la un telefon la altul, compatibil cu aceasta tehnologie, iar distanta nu mai conteaza, CommWarrior are toate sansele sa se raspandeasca mai repede.

"Virusii care se transmit prin MMS se pot compara cu cei care se transmit prin e-mail, gen Bagle, MyDoom, Sobig etc. O «amenintare» care zace in mesaje multimedia poate sa calatoreasca in jurul lumii in cateva ore, deci CommWarrior este mult mai periculos decat Cabir", a declarat pentru Zdnet Mikko Hyppponen, director in cadrul companiei finlandeze de securitate informatica F-Secure.

SMARTPHONE, DAR FRAGIL. Deocamdata, virusul CommWarrior s-a infiltrat in modelele smartphone Nokia seria 60, Panasonic X700, Siemens SX1. Imediat dupa ce s-a descoperit deficienta de securitate, compania britanica Symbian a precizat intr-un comunicat de presa ca incearca sa gaseasca solutii impreuna cu Nokia si cu partenerii pe probleme de securitate .

Dupa cum au precizat cercetatorii antivirus, in clipa in care este deschis fisierul virusat, CommWarrior isi plaseaza copii ale sale in telefon si foloseste agenda pentru a fi trimis mai departe, cu ajutorul mesajelor MMS. Victimele primesc mesajul MMS impreuna cu un atasament care contine virusul. In mesaje sunt texte de genul "3Dgame from me. It is FREE!" sau "Nokia Ringtonemanager for all models".

Din fericire, poate fi indepartat usor, spun expertii in domeniu. Daca sunteti virusat, apasati butonul Menu, selectati in lista de aplicatii CommWarrior, dupa care apasati "C" sau "Clear". Odata dezactivat, utilizatorul poate sa foloseasca management tools din aparat pentru a localiza si indeparta fisierele virusului.


VICTIMA
"Am nevoie de ajutor. Am descoperit o ciudatenie in modelul meu Nokia 6600. Incearca sa trimita mesaje MMS in mod automat catre contactele mele din agenda" - mesaj postat pe Internet de un client Nokia

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele