IT & C

Primul satelit romanesc va fi lansat in acest an

Dupa mai multe experimente stiintifice , Romania va lansa in spatiu primul satelit realizat la noi in tara. Evenimentul ar putea avea loc la sfarsitul acestui an sau, cel mai tarziu, la inceputul lui 2009.

"Important este si ca este realizat de o echipa de tineri antrenati din facultate pentru a face acest satelit si care, in acest moment, reprezinta un grup cu o capacitate tehnologica semnificativa", a precizat presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso.

Satelitul va furniza informatii stiintifice despre fluxul de micrometeoriti la nivelul orbitei joase, informatie pretioasa pentru ONU - unde se discuta de multa vreme despre deseurile spatiale. De asemenea, satelitul va furniza informatii despre doza de radiatii la nivelul aceleiasi orbite joase.

Satelitul romanesc va fi dotat si cu o camera de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezolutie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, intr-un timp ceva mai lent, ale teritoriului Romaniei.
Lansarea satelitului va fi efectuata odata cu zborul rachetei Vega - noul lansator al Agentiei Spatiale Europene.

Desi botezat " Goliat " - dupa numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante - satelitul romanesc cantareste 1 kilogram si se prezinta sub forma unui cub cu latura de 10 cm. (continuarea in Ziua)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele