IT & C

Primul Bacalaureat informatizat

Dupa admiterea computerizata in licee si informatizarea concursului de titularizare a profesorilor, in 2004, Ministerul Educatiei si Cercetarii a reusit o noua premiera pentru invatamantul romanesc: centralizarea si publicarea pe web a rezultatelor examenului de bacalaureat in timp real.
Avand doua componente, respectiv un modul pentru licee si un modul pentru centrele de examen, aplicatia cu numele de cod "BAC 2004", dezvoltata de specialistii companiei SIVECO Romania, a functionat la parametrii optimi si a facut posibila colectarea in timp record a datelor despre candidatii din 1407 licee din toata tara (datele personale, materiile la care au sustinut probele de concurs, notele si rezultatele finale obtinute in urma contestatiilor).

Publicarea rezultatelor pe //bacalaureat.edu.ro, subsite al portalului SEI (//portal.edu.ro) a inceput inca de la primele ore al zilei de 5 Iulie (data afisarii rezultatelor conform metodologiei) si a continuat sa fie actualizata pana dupa rezolvarea contestatiilor si anuntarea notelor finale, in data de 9 Iulie.

Din punct de vedere tehnic, bacalaureatul informatizat a fost coordonat de o echipa mixta formata din reprezentanti ai MEdC si specialisti de la SIVECO Romania.
Dupa o perioada de analiza a cerintelor si necesitatilor tehnice care a durat peste o luna si jumatate, echipa SIVECO Romania a inceput dezvoltarea efectiva a aplicatiei, urmata de testarea in 16 judete din tara si de adaptare la cerintele exprimate de utilizatori.
Solutia a fost testata din punct de vedere tehnic cu prilejul a doua simulari, desfasurate una in luna mai si cealalta in iunie, cand s-au efectuat ultimele modificari.

Pe langa proiectarea aplicatiei de colectare a datelor, proiectul BAC 2004 a insemnat eforturi logistice deosebite: conectarea la Internet de banda larga a peste 200 de licee, verificarea permanenta a conexiunilor si realizarea unor legaturi internet de rezerva (prin dial-up). Conectarea liceelor alese drept centre de examinare la reteaua RoEduNet s-a facut prin furnizorii de comunicatii Romanian Data Systems si Astral Telecom.

O componenta importanta a proiectului de informatizare a bacalaureatului 2004 a fost reprezentata de instruirea operatorilor, process care s-a desfasurat in cascada (instruirea personalului inspectoratelor scolare judetene care la randul lor au instruit secretarele din licee pentru colectarea datelor de la licee si cel putin cate un operator din fiecare centru de examinare).

"Peste 660 de operatori din 584 de centre de examinare s-au aflat in contact direct si permanent cu Data Centerul situat la Ministerul Educatiei si Cercetarii, ele importand date de la cele 1406 licee si exportandu-le in serverul central", a declarat domnul prof. Traian IONESCU, directorul programului Sistem Educational Informatizat din cadrul MEdC.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele