IT & C

Prima platforma Linux pentru UMTS si EDGE

Un grup de companii , intre care Samsung si Infineon , a dezvoltat prima platforma Linux pentru telefoane inteligente, capabila sa functioneze atat pe tehnologie UMTS, cat si EDGE. Platforma a fost prezentata in cadrul "Congresului Mondial 3GSM 2005", care se desfasoara in Franta, la Cannes.
Patru companii au colaborat la dezvoltarea platformei de smartphone cu software Linux, ce a fost prezentata la Congresul Mondial 3GSM, de la Cannes: Infineon Technologies, Samsung, Trolltech si Emuzed.

"Suntem de parere ca 2005 va fi un an extraordinar pentru sistemul de operare Linux pe telefoane mobile", a declarat, pentru LinuxDevices.com, presedintele Trolltech, Nord Haavard. "In prezent, peste 50 de companii dezvolta dispozitive pe Linux folosind platforma grafica Qtopia (productie Trolltech), intre care peste 20 de modele de telefoane mobile", spune Haavard. "Motorola vinde deja in China celulare pe Linux si si-a atins obiectivele pe acea piata. Credem ca, anul acesta, Motorola va vinde aceste modele si in afara Chinei", sustine presedintele Trolltech.

SOLUTIA OPEN SOURCE. Sistemul de operare Linux Open Source va deveni lider in domeniul platformelor software pentru smartphones, sustin numerosi specialisti. Datorita faptului ca "in spatele Linux" se afla o uriasa comunitate de dezvoltatori, acest sistem de operare ofera distribuitorilor o mai mare independenta.

"Succesul Linux pe piata telefoanelor inteligente se poate baza pe caracteristica sa de open-source si pe avantajele costurilor mici", declara vicepresedintele Infineon Technologies, prof. dr. Hermann Eul, pentru vnunet.com.

A PRINS LA CHINEZI. Mai multi producatori chinezi de telefoane mobile au ales sa echipeze telefoanele 3G cu solutii Linux. Astfel, Datang a prezentat cu cateva luni in urma primul celular TD-SCDMA cu soft Qtopia pentru sistem Linux. De asemenea, Ningo Bird a inceput sa echipeze produse cu aceleasi aplicatii.

APLICATIE STANDARD. In luna noiembrie a anului trecut, si producatorii japonezi de celulare Matsushita si NEC, impreuna cu cel mai mare operator de telefonie mobila din zona, DoCoMo, anuntau o platforma de operare comuna, bazata pe software open-source. Noua platforma, bazata pe Linux, urma sa fie instalata pe trei modele de telefoane mobile, asteptan-du-se sa fie transformata in aplicatie standard pentru toate terminalele 3G, "rulate" de DoCoMo ( compania care a introdus telefonia 3G). Pana atunci, producatorii japonezi din domeniu foloseau sisteme de operare proprii, TRON, bazate pe aplicatii japoneze "combinate" cu Symbian.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele