IT & C

Planurile NASA de a vizita Soarele

NASA planuieste sa trimita la jumatatea urmatorului deceniu o ‘Sonda Solara’ care se va apropia mai mult decat orice alta sonda spatiala de pana acum de luminatorul sistemului nostru, intr-o incercare fara precedent de a imbogati datele stiintifice detinute pana acum.

Este pentru prima data cand un corp artificial se va apropia atat de aproape de o stea vie pentru a explora regiuni necunoscute pana acum ale sistemului solar. Denumirea misiunii este Sonda Solara+ (o adaptare a unui proiect initiat in 2005) si reprezinta o naveta spatiala conceputa pentru a rezista la temperaturile inalte cu care va avea de-a face intrand in atmosfera incandescenta a soarelui pentru a analiza la fata locului vantul si magnetismul solar.

Science Daily informeaza ca lansarea va avea loc pentru anul 2015 iar misuinea este programata sa dureze 7 ani, timp in care va trebui sa adune informatii pentru a rezolva cele doua mari mistere ale soarelui.

Misterul coroanei solare

Daca cineva ar lua temperatura suprafetei soarelui, aceasta s-ar ridica la aproximativ 6.000 de grade Celsius. Intuitia ne spune ca temperatura ar trebui sa scada pe masura ce ne indepartam de soare; cu toate acestea, datele arata ca ea creste, astfel incat atmosfera soarelui, coroana, inregistreaza mai mult de un milion de grade Celsius. Motivul pentru care atmosfera arata o temperatura mai mare decat suprafata soarelui ramane si acum un mister.

Misterul vantului solar

Soarele emite un vant solar fierbinte format din particule incarcate care calatoresc peste tot in sistemul solar cu milioane de kilometri pe ora. Planetele, cometele, asteroizii si toate corpurile ceresti din sistem il simt, dar cu toate ca suprafata soarelui nu prezinta vanturi, intre planete bata o adevarata vijelie. Undeva intre soare si planete un necunoscut agent da viteza vantului solar.

Pentru a rezolva aceste mistere Sonda Solara+ va intra in coroana, cat mai aproape de limita rezistentei materialelor de protectie, adica la aproximativ 7 milioane de kilometri de soare. Scutul sondei este un aliaj de carbon conceput sa reziste la temperaturi de circa 1.400 de grade Celsius si sa tina piept la niveluri de radiatie neexperimentate niciodata pana acum.

Cu toate acestea, energia cu care va functiona sonda este solara. Laboratorul de Fizica Aplicata Johns Hopkins care va construi sonda pentru NASA se va folosi de experienta adunata deja in acest sens odata cu misiunea MESSENGER care a trecut in apropierea planetei Mercur in ianuarie anul acesta.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele