IT & C

Pierderi de 100 milioane $ de la virusi

Anul trecut, virusii au provocat companiilor romanesti pierderi de aproximativ 100 milioane de dolari, iar piata solutiilor si serviciilor de securitate a ajuns la 4 milioane de dolari. La nivel mondial, atacurile cu virusi au crescut in 2004 cu 50% fata de 2003.
Companiile romanesti vor deveni tinte ale "computer criminals" in momentul in care vor fi mai raspandite in Romania solutiile de plata online , care pot fi atacate mai usor. Pentru moment, atacurile asupra site-urilor companiilor romanesti sunt facute din teribilism sau pentru a castiga experienta, sunt de parere experti din cadrul companiei Softwin. Potrivit estimarilor Softwin, pierderile cauzate de virusi companiilor romanesti sunt de aproximativ 100 milioane de dolari. Daca se vorbeste de pierderi directe, se au in vedere: sustragerea de informatii, secrete de serviciu si baze de date, dar si informatii deteriorate, distrugerea fisierelor sistem, blocarea conexiunilor mergand pana la stoparea activitatii. Exista insa si pierderi indirecte: scaderea productivitatii, a vanzarilor potentiale si a increderii partenerilor/ clientilor, cu alte cuvinte deteriorarea capitalului de imagine.

ATAC GLOBAL. In ceea ce priveste "starea globala" la nivelul securitatii informatice, atacurile cu virusi au crescut in 2004 cu 50%, se arata intr-un raport Cybertrust, sponsorizat de catre McAfee, Microsoft, Sophos si Trend Micro . Studiul s-a bazat pe informatii stranse de la 300 de companii si s-a constatat ca, lunar, in 1.000 de computere au fost gasiti aproximativ 400 de virusi. De asemenea, numarul "dezastrelor" a crescut cu 12% fata de 2003 (prin "dezastru" se intelege un atac in care peste 25 de PC-uri si servere dintr-o companie sunt infectate in acelasi timp de acelasi virus, provocand pierderi importante). Din cele 300 de companii care au participat la studiul Cybertrust, 112 au raportat " dezastre ", fata de 92 de companii in 2003. Din acelasi studiu a mai reiesit ca au crescut cu 25% perioada de timp si sumele necesare pentru " redresare " dupa un atac important asupra companiei.

CE NE ASTEAPTA? Potrivit Softwin, pentru 2005 se estimeaza o dublare a numarului de virusi nou-aparuti, comparativ cu anul trecut. Numarul viermilor de Internet care infecteaza un computer din cauza vulnerabilitatilor sistemului de operare (fiind necesara doar conectarea la Internet) va creste, in timp ce virusii care se raspandesc prin e-mail vor cunoaste o curba descendenta. Cel mai probabil, raportul va fi: 60% mass mailer si 40% viermi, in comparatie cu 75% mass mailer si 25% viermi in 2003.

Piata solutiilor si serviciilor de securitate in anul 2004 se situa la nivelul sumei de 4 milioane USD, fata de 3 milioane USD, cat se inregistrase in 2003. In toata aceasta perioada, ponderea cea mai mare a fost detinuta de solutiile antivirus, in proportie de 62-65%.

CAUZE. Mai mult de jumatate din atacurile informatice sunt cauzate de erori umane. Mass mail-urile, link-urile, phishing-ul, mesajele pe irc care trimit catre o pagina web sau catre un program executabil sunt numai cateva dintre posibilitatile de "pacalire" a persoanelor vizate de rauvoitori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele