IT & C

Phoenix aterizeaza cu succes pe Marte

Dupa o calatorie de aproximativ 680 de milioane de kilometri, sonda spatiala NASA, Phoenix, a aterizat cu succes la polul nord al planetei rosii reusind sa transmita primele imagini ale unei regiuni neexplorate pana acum de pe Marte.

Sonda a aterizat pe solul desertic al planetei rosii duminica, 26 mai, semnalul radio al reusitei venind dupa aproximativ 15 minute de la aterizare, atat cat e nevoie pentru calatoria unui semnal radio de pe Marte pana pe Pamant, informeaza BBC News.

Ultimele aproximativ 7 minute ale calatoriei ce a durat 10 luni pe Marte au fost si cele mai grele, expertii NASA stiind din experienta trecutului ca in acest interval de timp se hotaraste reusita misiunii.

Sonda spatiala s-a apropiat de suprafata planetei rosii cu o viteza de aproximativ 21.000 km/h reusind amortizarea vitezei si, in cele din urma aterizarea, cu ajutorul unei parasite si a unor propulsoare care au asezat-o cu usurinta pe suprafata.

Echipa NASA de pe Pamant a monitorizat fiecare faza a coborarii si aterizarii cu ajutorul unor mesaje radio transmise prin sonda spatiala Odyssey care orbiteaza planeta Marte. Conducatorul proiectului Phoenix, Barry Goldstein, spune ca “Nici in visurile mele nu putea sa mearga mai bine decat a mers!”
Cei de la NASA au aflat mai multe despre aterizare din primele imagini transmise pe Pamant in care se infatiseaza o ‘campie arctica’ – o regiune a planetei rosii nemaivazuta pana acum.

Din alte imagini s-a putut deduce ca sistemele sondei s-au desfasurat cu succes dupa aterizare, Phoenix urmand ca in urmatoarele zile sa inceapa propriu-zis misiunea – ce va dura trei luni – pentru care a fost conceputa si trimisa.

Cu ajutorul unui brat robotic special conceput, sonda va trebui sa foreze in solul planetei pentru a preleva probe care sa ateste existenta apei (sub forma de gheata). In acest sens, profesorul Tom Pike de la Imperial College, Londra, care a participat la proiect spune ca

“Principalul scop al misiunii este acela de a ajunge sub suprafata lui Marte, acolo unde suntem aproape siguri ca exista apa”. Imaginile oferite de sondele spatiale aflate in orbita in jurul planetei rosii au dat unele indicii care tind sa arate ca la nu mai mult de 10 cm sub suprafata trebuie sa se gaseasca apa inghetata, una dintre cele mai importante componente pentru dezvoltarea vietii.

Rata aterizarilor nereusite

Aterizarea sondei nu a fost lipsita de emotii, intrucat statisticile arata ca din 1960 cand Rusia a trimis prima sonda spatiala spre Marte, rata esecurilor la aterizare a fost de 50%. Astfel, in septembrie 1999 sonda spatiala NASA Mars Climate Orbiter s-a prabusit pe suprafata planetei rosii dupa o defectiune tehnica .

Phoenix a fost lansata pe data de 4 august 2007 de pe Cape Canaveral, Florida, SUA.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele