IT & C

Nu judeca o planta dupa specia ei!

Dupa judecata comuna, o planta este o planta, dar unele observatii arata ca, chiar si in interiorul unei specii, plantele au identitatea lor!

Observatiile privesc planta ceara albinei (Asclepias syriaca) si au fost facute de catre Kailen Mooney de la Universitatea din California si Irving si Anurag Agrawal de la Universitatea Cornell, dupa cum informeaza Science Magazine.

Cercetarile au pornit de la uimitoarea complexitate a relatiei care exista intre planta, paduchii de plante si furnici. Fiecare dintre aceste specii depind unele de altele: paduchii sug siropul plantei pentru a elibera un sirop cu care se hranesc furnicile. In schimb, furnicile indeplinesc un rol protector atat pentru planta cat si pentru paduchi , indepartand pradatorii.

In cursul observatiilor, cercetatorii au inceput sa se intrebe daca nu cumva aceasta relatie intre planta, paduchi si furnici are o baza distincta pentru fiecare planta. Astfel, au plantat 320 de astfel de plante intr-un teren plin de colonii de paduchi si furnici. Plantele au fost selectate in grupuri de cate 10 din cele 32 de familii care compun specia ceara albinei.

La un recensamant al coloniilor de insecte de pe plante, oamenii de stiinta au observat diferente marcante: pentru 20 din cele 32 de familii, furnicile si-au dat ajutorul pentru protectie, rezultand o crestere a populatiei de paduchi cu mai mult de 150% fata de cele 12 familii de plante ramase.

Pentru cercetatori, rezultatele arata ca planta a fost responsabila pentru modificarea relatiei dintre paduchi si furici. Planta se foloseste de paduchi pentru a atrage furnicile care sa le apere de erbivori precum omidele; protectia insa are un cost: siropul pe care paduchii il sorb. De aceea, se pare ca unele plante prefera sa aiba mai putini paduchi si mai mult sirop pentru a supravietui.

Observatiile efectuate de catre cercetatorii americani au reusit sa sublinieze din nou nu numai relatiile incredibil de complexe si schimburile de informatii care au loc in natura intre lumea animala si cea vegetala, dar si faptul ca natura pare sa asculte, la baza, de legea diversitatii in unitate si a unitatii in diversitate .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele