IT & C

Miliarde europene pentru comert electronic si retele de comunicatii

Acces la Internet pentru IMM-uri, site-uri securizate de comert electronic si imbunatatirea retelelor de cablu sunt cateva dintre proiectele care pot primi finantare europeana dupa aderare. Pentru perioada 2007-2013, romanii pot accesa Fonduri structurale in suma totala de 16 miliarde de euro, destinate generic cresterii competitivitatii economice. Una dintre submasurile acestui obiectiv general este informatizarea societatii romanesti. Concret, firmele romanesti pot primi finantare europeana pentru crearea de site-uri securizate de comert electronic, pentru aplicatii informatice pentru plati catre primarii, fisc, transfer de informatii. Operatorii de cablu sau de telefonie pot aplica pentru modernizarea retelelor sau pentru extinderea lor.
Fonduri pentru scoli, spitale si primarii
De administrarea banilor destinati dezvoltarii societatii informationale se ocupa Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI). Acestea vor fi indreptate si catre echiparea scolilor cu calculatoare, crearea de lectii on-line, dar si pentru dotarea spitalelor cu aparatura electronica in vederea furnizarii de servicii on-line. Reprezentantii MCTI recomanda demararea pregatirii de proiecte inca de pe acum pentru ca in 2007 acestea sa poata fi finantate. Domeniile care pot obtine fonduri nu sunt definitive, ele urmand a fi stabilite in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana in noiembrie. "Asteptam reactii, propuneri pentru noi idei de proiecte pe care le vom prezenta Comisiei", ne-a declarat Lidia Ene, specialist MCTI.

Conditii pentru obtinerea fondurilor nerambursabile
* banii trebuie cheltuiti in cel mult doi ani de la angajarea fondurilor
* se lucreaza pe principiul rambursarii: banii sunt decontati pe baza de facturi dupa cheltuire
* implica o evaluare si monitorizare stricta a respectarii conditiilor impuse

Potentialii beneficiari:
* Administratia centrala
* Administratia locala ( consilii judetene , consilii locale)
* ONG-uri (birouri de consiliere pentru cetateni, centre de informare, asociatii profesionale, fundatii de profil etc.)
* Mediul de afaceri (organizatii patronale, camere de comert, asociatii profesionale, banci, firme etc.)
* Institutele de cercetare, universitati etc.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele