IT & C

Miliarde de dolari pentru antivirus

La nici un an de la aparitia primului virus pentru telefoane mobile, piata antivirus in domeniu a atins aproape un miliard de dolari si se asteapta sa creasca de peste 10 ori in urmatorii doi ani. Unii analisti considera insa ca este vorba de o "piata artificiala".
Piata de produse antivirus destinate telefoniei mobile este in continua crestere, analistii din domeniu estimand sa atinga un total de 12 miliarde de dolari pana in 2007, fata de "numai" 720 de milioane de dolari, suma inregistrata anul trecut. Si sa nu uitam ca abia in vara anului trecut a aparut primul virus pentru telefoane mobile, Cabir, creat mai degraba pentru a se demonstra ca "se poate" un program malitios si pentru celulare.

Potrivit raportului "Mobile Anti-Virus Market 2005-2010" (preluat de Telecompaper), celularele devin "tinte ideale" pentru virusi din cauza gradului tot mai ridicat de dezvoltare: functionalitate, complexitate, conectivitate. Pe de alta parte, tintele "noilor" autori de virusi nu sunt reprezentate numai de telefoane mobile, fiind vorba si de PDA-uri.

IN ASTEPTARE. "Deja au aparut mai multi virusi pentru telefoanele inteligente, dar nici unul nu a afectat serios industria din domeniu", a declarat Jean Pierre Aubertin, unul din autorii raportului (realizat in colaborare cu Visiongain). "Credem insa ca este doar o problema de timp", considera Aubertin. Raportul mai analizeaza modul de propagare al acestui gen de virusi, precum si "ofertele" laboratoarelor antivirus. Pe aceasta piata au aparut deja solutii antivirus de la producatori "mai vechi" in domeniu, precum: McAfee, Kaspersky , Trend Micro , Symantec sau F-Secure. Potrivit autorilor raportului, operatorii de telefonie mobila si producatorii de telefonane mobile vor fi "luati prin surprindere" de un atac serios pana sa ofere servicii de securitate si pana sa-si dea seama de potentialul acestei piete.

ALTE PARERI. Dupa cum s-a observat, nu toata lumea este convinsa ca ar merita investiti atatia bani in produse antivirus pentru telefonia mobila. Se spune chiar ca producatorii antivirus supra-dimensioneaza amenintarile pentru a crea o piata artificiala pentru acest gen de soft-uri.

"Se exagereaza cu amenintarile pentru a crea o piata care nu exista", a declarat pentru eWeek Neil McDonald, director in cadrul Gartner, una dintre cele mai mari companii care se ocupa cu studii de piata. "Piata va exista, eventual, din cauza faptului ca teminalele devin complexe, dar in prezent amenintarea este redusa si exagerata", a adaugat oficialul Gartner.


AMENINTARE IN MARTIE
Luna martie a adus multe "cadouri" neplacute posesorilor de telefoane mobile cu sistem de operare Symbian. La inceputul lunii "alarma" a fost provocata de CommWarrior, primul virus care se transmite prin intemediul mesajelor multimedia MMS. Apoi a aparut troianul Symbos-Drever, care s-a "clonat" in trei variante in mai putin de o saptamana. Conform analizei facute de TrendLabs (filiala a TrendMicro), Drever a atacat modelele Nokia 3650, 3600, 3620, 6600, 6620, 7610, 7650, precum si N-Gage, Panasonic X700, Siemens SX1 si Sendo seria X. Alte potentiale victime ar putea fi, spun cercetatorii antivirus, modele LG sau Samsung care sunt echipate cu OS Symbian, platfoma Series 60. Din fericire, nici acest troian nu este periculos, putand fi indepartat din telefon cu usurinta. Programatorii de la TrendLabs spun ca este suficient sa reinstalezi programele antivirus . In acest caz, se vorbeste de moda "retro-virusi". Adica un soft malitios cu capabilitati de indepartare a programului antivirus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele