IT & C

Masina de degustat cafeaua

Un specialist elvetian a inventat un dispozitiv care permite analiza chimica a aromelor de cafea, un degustator mecanic, ceea ce ar putea lasa fara ocupatie mai multi degustatori umani angajati de obicei de marile companii pentru evaluarea calitatii cafelelor. Daily Telegraph informeaza ca un cercetator de la Centrul de Cercetare Nestle din Lausanne, Elvetia, a conceput un dispozitiv care poate evalua diferite combinatii de compusi care dau de obicei aromele specifice ale diferitelor tipuri de cafele. S-a ajuns astfel la concluzia ca s-ar putea face predictii cu privire la aromele care dau seama de diferite soiuri de cafele, acestea fiind comparate in acelasi timp cu opiniile degustatorilor specializati. Cercetatorul elvetian Christian Lindinger a declarat ca intentia lui a fost aceea de raspunde la intrebarea fundamentala pentru stiinta aromelor, anume daca o masina poate sa deguste cafeaua, ceea ce dispozitivul sau, crede acesta, reuseste cu adevarat. Cercetatorul e, totusi, constient ca masina nu va inlocui niciodata expertiza degustatorului profesionist, dar cu ajutorul ei se vor putea detecta defectele evidente in concentratia cafelei. Astfel, el a incercat sa faca un mic experiment in care a pus mai multi experti degustatori sa evalueze 11 tipuri de cafele carora sa le dea o nota de la 0 la 10 pentru taria fiecarei arome . Avand in vedere ca sunt aproximativ 1000 de compusi volatili pe care cafeaua ii raspandeste, dar numai 50 dintre ei afecteaza aroma, cercetatorii din Elvetia au folosit un dispozitiv denumit spectrometru de masa care sa identifice nivelul a 30 dintre compusii din aburul raspandit de o ceasca de cafea calda pentru fiecare dintre cele 11 arome. Astfel incat au reusit sa stabileasca modelele chimie pentru fiecare dintre cele 11 arome, iar cand au repetat experimental cu opt noi tipuri de cafele, au descoperit ca aromele identificate prin spectrometria de masa se potrivesc cu cele identificate de degustatorii specializati. Cu toate acestea, degustatorii specializati nu sunt ingrijorati ca-si vor pierde slujba, intrucat spun ei, in cele din urma, evaluarea aromelor de cafea este o activitate umana. Tot ce poate face o masina este sa identifice anumite elemente chimice prezente, dar pentru degustator este vorba de a identifica echilibrul dintre diferite arome care stau bine impreuna. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro Trimite o felicitare animata de Ziua Indragostitilor

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele