IT & C

Marele Canion de pe Marte

Cu ajutorul datelor transmise de o sonda spatiala europeana, oamenii de stiinta au reusit sa descopere pe suprafata planetei Marte un bazin asemanator Marelui Canion din Statele Unite, lung de opt kilometri si care prezinta in mijlocul sau un munte inalt de aproximativ 7.000 de metri.

Agentia Spatiala Europeana a dat publicitatii cateva spectaculoase imagini ale Marelui Canion de pe Marte, imagini transmise pe Pamant in urma ultimelor observatii facute de sonda spatiala Mars Express, informeaza cotidianul italian Corriere della Sera. Potrivit oamenilor de stiinta, in aceasta zona ar putea sa fi fost in trecut un mare lac.

canion4De la 300 de kilometri altitudine, sonda spatiala europeana Mars Express a reusit sa capteze si sa transmita cateva imagini surprinse la ecuatorul planetei rosii. Pozele au fost facute cu ajutorul unei fotocamere stereo de inalta rezolutie, HRSC, detinuta de Agentia Spatiala Germana.

 

 

 
canion5Astfel, s-a reusit surprinderea prapastiei cunoscuta sub denumirea de Hebes Chasma, situata mai la nord in sistemul Valles Marineris, si care se extinde pe mai mult de trei kilometri, facand parte din ceea ce se numeste Marele Canion de pe Marte.

In centrul Hebes Chasma se gaseste un munte gigantic, inalt de aproximativ 7.000 de kilometri si alcatuit in principal din stanci suprapuse. Pentru cercetatorii germani si cei de la Agentia Spatiala Europeana, in aceasta vale inchisa ar putea sa fi fost in trecut un lac.

Observatiile facute cu ajutorul unui spectrometru au aratat, de altfel, existenta unor roci a caror consistenta ar putea sa fi rezultat in urma depunerilor de pe fundul unui lac sarat sau al unei mari.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele