IT & C

Marea Britanie declasifica dosarele OZN

Mai mult de 1.000 de documente din anii 1970-1980 cu privire la fenomene iesite din comun sau obiecte neidentificate sunt facute publice in aceste zile de catre Arhivele Nationale ale Marii Britanii, multe dintre ele continand evenimente ciudate despre care insa unii specialisti spun ca sunt perfet explicabile.

MSNBC informeaza asupra unui astfel de caz, cel putin bizar, din data de 19 aprilie 1984 pe un aeroport din estul Marii Britaniei cand responsabilii cu traficul aerian din turnul de control au vazut un obiect neidentificat apropiindu-se de una din piste fara sa fie anuntat.

Raportul mentioneaza ca personalul turnului de control era alcatuit din oameni cu mare experienta si nimeni nu bause; declaratiile arata ca aproape toata lumea si-a dat seama pe loc ca obiectul nu este unul obisnuit.

Una dintre declaratiile tinute secrete pana acum mentioneaza ca “SATCO – numele de cod pentru un controlor cu peste 14 ani de experienta – raporteaza ca obiectul a venit ‘cu viteza’, a aterizat inaintand pe pista cu numarul 27, pentru a se departa apoi cu o ‘viteza teribila’ intr-un plan aproape vertical”.

Aceasta este unul dintre cele mai interesante cazuri dintre putinele inca neelucidate si despre care David Clarke, un expert in astfel de aparitii, spune ca este mai credibil dat fiind ca sunt implicati experti cu ani lungi de munca in spate.

Nicio activitate OZN

Cu toatea ca exista unele cazuri inca neexlicate in documentele facute publice, Clarke spune ca nu exista nicio dovada care sa ateste o activitate extraterestra sau vreo nava de acest fel: “Ministerul Apararii nu are nicio evidenta ca sistemele noastre de aparare sa fi fost strapunse de nave extraterestre. N-a gasit nici una, nici macar o urma. Este tot ceea ce putem spune”.

Expertul spune ca aceste documente sunt abia o prima transa din altele care vor urma sa fie facute publice in viitorul apropiat. Arhivele Nationale fac publice aceste documente datorita nenumaratelor cereri facute pentru declasificarea lor. Cu toate acestea, numele persoanelor implicate au fost acoperite pentru a li se proteja identitatea, iar unele documente au fost revizuite din considerente de siguranta nationala.

Perioada Razboiului Rece

Oficialii Ministerului Apararii spun ca documentele OZN au fost investigate numai pentru a se asigura ca nicio nava inamica nu a intrat ilegal pe teritoriul tarii, lucru crucial pentru perioada Razboiului Rece cand avioanele rusesti erau periculoase.

Mai mult decat atat, oficialii spun ca nu au incercat sa rezolve aceste cazuri o data ce pericolul unui atac inamic a fost indepartat. Majoritatea rapoartelor OZN provin de la oameni obisnuiti care, spun expertii, au vazut lucruri neobisnuite pe cer si au tras concluzii pripite cand existau explicatii logice pentru ceea ce observau.

Un alt expert al aparitiilor OZN, Nick Pope, spune ca “Cele mai comune lucruri [vazute] sunt luminile avioanelor, stele mai stralucitoare si planete, sateliti, meteoriti si alte lucruri de acelasi fel”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele