IT & C

Internetul se va ieftini in 2006

Intensificarea concurentei pe piata ofertelor de servicii internet va determina, in 2006, o scadere a tarifelor pentru accesul internet de mare viteza. Aceasta reducere va fi insa inferioara celei din 2005, cand furnizorii de internet s-au intrecut in a oferi viteze duble sau chiar triple la aceleasi tarife.
"Anul trecut am avut reduceri fara precedent ale preturilor abonamentelor, generate de concurenta puternica venita din partea retelelor de cartier si a expansiunii bazate pe pret a companiilor de cablu", explica Mihai Batraneanu, presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP).

Retelele de cartier, in plina expansiune

Concomitent cu cresterea numarului de abonati, s-au inmultit si firmele furnizoare de servicii de internet. La jumatatea lui 2005, datele ANRC aratau existenta a peste 690 de furnizori activi, cea mai numeroasa fiind categoria firmelor care ofera acces prin "alte mijloace", de regula cablu UTP/FTP, adica retelele de cartier. Aceste firme au cunoscut o dezvoltare semnificativa in 2005, ajungand sa deserveasca aproximativ 150.000 de familii la nivel national, dupa cum estimeaza Mihai Batraneanu. "Aceste retele de bloc au castigat tot mai mult teren pentru ca pot oferi viteze mari la nivel local, spre deosebire de cablisti care, din cauze tehnice, nu pot face acest lucru. De altfel, cel mai mare trafic se genereaza prin aceste retele metropolitane, prin care se transfera mii de fisiere de muzica, filme, jocuri", a mai spus Mihai Batraneanu.

Cei neseriosi vor disparea

Dezvoltarea retelelor de bloc este un fenomen benefic pietei de servicii internet, intrucat acestea declara concurenta, sustine presedintele ANISP. Acele firme care nu functioneaza legal, nu sunt autorizate si nu pot garanta un serviciu de calitate clientilor vor disparea de la sine, fie vor da faliment, fie vor fi preluate de alte firme mai mari. "Vom asista si pe aceasta piata la un proces de consolidare", a conchis presedintele ANISP.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele