IT & C

Insectele de la Tropice fata cu extinctia

Datorita modificarilor climatice tot mai vizibile, cercetatorii cred ca pana la sfarsitul secolului multe insecte tropicale ar putea disparea daca nu se atapteaza noilor conditii oferite de temperaturile tot mai mari.

BBC News informeaza ca cercetatorii americani de la Universitatea din Washington spun ca insectele de la Tropice vor fi cele mai afectate de modificarile de temperatura care au loc la nivel global, ele fiind si cele mai sensibile fata de insectele din celelalte zone.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta prevad o crestere proportionala a populatiilor de insecte la latitudini mai mari. Cresterea numarului de insecte in aceste regiuni ar avea un efect covarsitor, la randul sau, asupra plantelor.

In cercetarile efectuate, oamenii de stiinta americani au studiat modul in care modificarile de temperatura intre anii 1959 si 2000 au afectat 38 de specii de insecte. Spre deosebire de mamifere , care au sange cald si-si pot astfel regla temperatura corpului in functie de conditiile climaterice, insectele avand sange rece nu pot decat fie sa se adaposteasca de soare cand e prea cald, fie sa iasa la soare cand este frig.

Astfel, cercetatorii prevad o lupta dura pe care insectele vor trebui sa o dea cu cresterea de temperatura la Tropice, de aproximativ 5.4 grade Celsius pana in 2.100. Joshua Tewksbury de la Universitatea din Washington spune ca “La Tropice, multe specii traiesc si se dezvolta numai la anumite temperaturi optime pentru ele.

Dar o data ce temperatura depaseste acel nivel termal optim, nivelurile de adaptabilitate intra repede in declin iar insectele nu pot sa faca mare lucru in privinta asta”. Cercetatorii cred ca, in ciuda faptului ca unele specii ar putea sa migreze spre latitudini mai inalte sau se adapteze modificarilor de climat, multe altele vor muri cu siguranta.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele