IT & C

FDA aproba un sistem de detectie computerizata a cancerului la plamani

Un sistem de detectie cu ajutorul computerului, care poate detecta nodulii mici aparuti in plamani odata ce devin cancerosi, a primit acordul din partea US Food and Drug Administration (FDA).
Sistemul de analiza a imaginii - o sofisticata versiune a unui program software - va ajuta analistii sa descopere nodulii utilizand imaginiile plamanilor obtinute cu ajutorul tomografiei computerizate(CT).
ImageChecker CT-LN 1000 este creat de firma R2 Technology din Sunnyvale, California. Acesta cauta automat zone suspicioase in scanarile CT.
Desi zonele mici din plamani pot fi benigne, de asemenea, acestea pot indica si un cancer de plamani. Alte conditii in care un pacient poate dezvolta noduli sunt tuberculoza , infectiile si cheagurile de sange.

"Detectarea cu ajutorul computerului actioneaza ca o a doua pereche de ochi pentru radiolog si este utilizata dupa efectuarea unei analize standard", a spus compania intr-o declaratie.
Cancerul de plamani constituie de departe cea mai frecventa cauza de deces datorat cancerului in lumea dezvoltata. Acesta a afectat 171.000 de americani anul trecut si a ucis 157.000 potrivit American Cancer Society.
Mai mult de 1.2 milioane de cazuri de cancer de plamani au fost raportate anul trecut la nivel mondial.
In 2000, rata de supravietuire la 5 ani a fost in SUA de 14%, dar aceasta creste la 42% daca cancerul este descoperit in primele stadii, cand tumora poate fi inlaturata in totalitate.

FDA a aprobat noul sistem pe baza unui studiu prezentat de R2.
In studiu 15 radiologi au urmarit 90 de imagini ale scanarilor CT ale plamanilor fara sistemul ImageChecker, iar apoi utilizand noul sistem. Utilizand noul sistem, radiologii au putut descoperi mai multi noduli, crescand abilitatea de a descoperi nouli care necesitau o eveluare mai aprofundata.
In Europa ImageChecker CT-LN 1000 a inceput sa fie utilizat in martie 2003.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele