IT & C

Endeavour a aterizat cu bine pe Cape Canaveral

Dupa o prealabila amanare a aterizarii, care trebuia sa aiba loc miercuri inainte de apusul soarelui, datorata unor formatiuni de nori care s-au adunat pe traiectoria navetei, Endeavour a reusit sa revina pe pamant ieri seara dupa o misiune foarte grea dar reusita.

MSNBC informeaza ca naveta spatiala Endeavour si echipajul sau format din sapte astronauti au reusit o aterizare mai rara pe Cape Canaveral, Florida, ieri seara dupa ce cei de la NASA o amanasera datorita intunecarii pentru cateva ore a cerului. Naveta a taiat intunericul si a aterizat pe pista iluminata la ora Americii 8:39 p.m., la o ora dupa apusul soarelui.

endeavourEndeavour trebuia sa aterizeze inainte de apus, dar aproape in ultima clipa inainte de declansarea procedurilor o formatiune de nori si-a facut aparitia, iar naveta a fost nevoita sa mai ramana putin in spatiu pana cand cei de la turnul de control de pe Cape Canaveral au dat unda verde aterizarii. Aterizarea pe timp de noapte a navetelor spatiale nu este un lucru obisnuit, abia o cincime din aterizari avand loc in acest fel pana acum, iar ultima a fost in 2006.

Endeavour si-a luat zborul spre Statia Spatiala Internationala pe data de 11 martie – tot pe intuneric – intr-o misiune ambitioasa care l-a facut chiar si comandantul echipei de astronauti, Dominic Gorie, sa se indoiasca de reusita ei. Cele doua saptamani de stationare in spatiu au dus insa la implinirea intregii misiuni: instalarea laboratorului japonez Kibo, a bratului robotic Canadian, Dextre, testarea unor tehnici de reparare a navetei si multe altele.

Statia spatiala este acum in proportie de 70% completa, datorita componentelor adaugate odata cu aceasta misiune. In urmatorii doi ani, NASA preconizeaza alte 10 misiuni spatiale pentru a intregi componenta tehnica a Statiei Spatiale si a putea, apoi, sa se concentreze pe expeditiile umane pe Luna.

Intre timp, pe Statia Spatiala, cei trei locuitori ramasi se pregatesc pentru primirea, saptamana viitoare, a cargoului spatial automat European, Jules Verne , primul de acest fel, care are rolul de a transporta diferite materiale fie din spatiu pe pamant sau invers si care a fost lansat din Guyana Franceza in aceasta luna cu incarcatura de hrana, apa si imbracaminte.

Nu mult dupa aceea, pe 8 aprilie, Rusia va trimite la randul ei o noua echipa de astronauti din Kazahstan

Printre cei care s-au intors pe pamant cu Endeavour a fost si generalul francez Leopold Eyharts, care a stat in jur de o luna si jumatate pe Statia Spatiala, impreuna cu astronautul japonez Takao Doi care a declarat ca atasarea catorva componente din laboratorul spatial japonez, Kibo, la statie a fost un moment important nu numai pentru Japonia, care in acest fel isi semneaza parteneriatul stabil in cadrul Statiei Spatiale Internationale, ci pentru intreaga lume.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele