IT & C

#pc #calculator #transport #protejare #monitor

Cum sa transporti un PC in siguranta

Principalele probleme care pot aparea in timpul unei mutari tin de neatentia persoanei care manevreaza pc-ul. Astfel, socurile de natura mecanica (loviri si bruscari) pot cauza avarii componentelor din unitatea centrala sau din monitor, in special in cazul in care acestea nu sunt prinse corespunzator.

Sistemul desktop, adica PC-ul sau , a fost conceput pentru a fi utilizat doar static, conectat permanent la o sursa de curent. Avand in vedere marimea unitatii centrale, a monitorului sau perifericelor, transportul acestui sistem este dificil, solicitand o atentie deosebita.

Indiferent daca vei face tu personal mutarea sau daca apelezi la o firma de transport, asigura-te ca sistemul tau va avea cat mai putin de suferit. Iata cateva sfaturi utile:


1 Deconecteaza si verifica PC-ul


Primul lucru care trebuie sa il faci inainte de transport este sa opresti corect PC-ul pentru ca apoi sa deconectezi toate cablurile din priza si sa indepartezi perifericele: mouse, tastatura, boxe sau alte dispozitive atasate.

Dupa ce ai oprit pc-ul, este foarte important sa te asiguri ca unitatea centrala este bine inchisa si asigurata cu suruburile standard. In cazul in care ai desfacut pana acum carcasa acesteia sau ai scos unele componente, verifica integritatea acestora in cadrul sistemului si inchide cu atentie carcasa pentru a nu exista riscul ca aceasta sa se deschida in timpul transportului.

Atentie! In cazul in care pc-ul este inca in garantie, manevreaza-l cu atentie pentru a nu deteriora sigiliul.


2 Restrange cablurile


Daca firele si cablurile PC-ului nu sunt detasabile, infasoara-le in jurul dispozitivelor: mouse, tastatura, boxe etc. In cazul monitorului, infoasora cablurile in jurul stativului. In acest fel vei oconomisi spatiu si vei putea manevra monitorul in siguranta . Totusi, este foarte important sa ancorezi cablurile sau sa le prinzi cu cleme speciale sau cu banda adeziva , deoarece captele solide ale acestora pot lovi alte componente.


3 Acorda atentie maxima unitatii centrale


Impachetare
 

  • cutia in care ai cumparat pc-ul; aceasta este perfecta in dimensiuni, se muleaza pe dimensiunile produsului si vine impreuna cu bucati protectoare de polistiren ;

 

  • in cazul in care carcasa unitatii centrale este prevazuta cu maner, transportul se va face extrem de usor datorita posibilitatii de a o manevra exact ca pe o valiza.

 

  • daca nu poti aplica niciuna dintre variantele de mai sus, este bine sa optezi pentru o cutie separata; asigura-te ca materialul din care este facuta rezista greutatii pe care o are unitatea centrala; totodata, este bine ca aceasta cutie sa nu fie cu mult mai mare decat unitatea centrala.
Protejeaza unitatea centrala cu ajutorul foliei cu bule de aer. Pentru a micsora socurile, aseaza in cutie polistiren,  bile de spuma sau burete. O solutie practica si rapida, insa nu la fel de sigura sunt hainele, prosoapele sau materiale care pot absorbi socurile.

Transport
 


Daca transportul se face impreuna cu alte obiecte sau mobila din casa, printr-o companie specializata de transport, nu uita sa etichetezi cutiile cu "FRAGIL". Pentru a atrage atentia asupra continului inchide cutiile cu banda adeziva de culoare rosie.

Chiar daca unitatea centrala este transportata in cutie sau fara, plasarea acesteia in masina trebuie sa fie corecta. Daca unitatea este asezata pe bancheta din spate a masinii, aceasta trebuie prinsa cu centura de siguranta . Daca nu, aceasta poate fi asezata intre scaunul din fata si bancheta, deoarece spatiul restrans o va feri de lovituri si socuri.

In cazul in care pc-ul este transportat in portbagaj , este indicat ca acesta sa fie pozitionat culcat. Este foarte important ca in zona sa nu existe sticle cu lichid inflamabil sau obiecte ce pot lovi carcasa in timpul mersului ( , roata de rezerva etc). Daca in portbagaj sau bancheta din spatele masinii mai sunt transportate si alte bunuri este indicat ca unitatea centrala sa fie intr-un loc ferit. Nu este bine ca peste aceasta sa fie plasate greutati.

 

4 Protejeaza monitorul


Daca nu ai pastrat cutia in care ai cumparat monitorul pentru transport, acesta va trebuie invelit in folie de protectie cu bule de aer. Nu este necesar sa indepartezi cablurile, acestea pot fi pur si simplu infasurate in jurul piciorului sau stativului monitorului.

Ca regula, monitorul trebuie pozitionat in cutie cu display-ul in sus si asezat pe materiale moi, polistiren sau burete. Daca ai la dispozitie bile de spuma sau de burete, acestea sunt foarte indicate deoarece nu zgarie ecranul si absorb foarte bine socurile. Ca si in cazul unitatii centrale, peste cutia in care se afla monitorul nu este bine sa fie asezate greutati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele